SliderMN Više

Manjinska vlada u tehničkom mandatu imenovala 64 funkcionera

Prej tvteuta21:25 8 Oktobar 2022

Manjinska vlada je od izglasavanja nepovjerenja u Skupštini 19. avgusta imenovala 64 funkcionera, među kojima je sedam članova Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG), po pet članova Odbora direktora nacionalne avio-kompanije Tu Montenegro i Savjeta za investicije, kao i 18 članova Savjeta za zaštitu potrošača.

Među novoimenovanima su i vršilac dužnosti direktora Uprave prihoda i carina Vladimir Bulajić, njegova pomoćnica Tatjana Vujisić, kao i pet vršilaca dužnosti u Ministarstvu finansija na pozicijama direktora Direktorata.

U Odbor direktora Tu Montenegra imenovani su predsjednik Pavle Ljesar, dok su za članove imenovani Orhan Hodžić, Suad Đelović, Mirko Škerović i Vukadin Stojanović.

Za vršioca dužnosti direktora Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove imenovan je Vladimir Đaković, za vršiteljku dužnosti generalne direktorice Direktorata za inovacije i tehnološki razvoj u Ministarstvu nauke i tehnološkog razvoja imenovana je Marijeta Barjaktarović Lanzardi, Jovana Ostojić imenovana je za v.d. sekretara Ministarstva prosvjete…

U Savjet za zaštitu potrošača imenovani su Jasna Vujović, Zoran Vukašinović, Marina Radulović, Saša Lješković, Igor Jovanović, Spasoje Đurđić, Svetlana Đurović, Nataša Raičević, Ana Tripković Marković, Olivera Leković, Nikola Dožić, Željko Tomović, Ivana Đuranović Sudar, Sonja Veljić Vlahović, Jadranka Vojvodić, Sanja Živković, Boban Melović i Miličko Milikić.

Tako je manjinska vlada Dritana Abazovića, uprkos upućenim kritikama prethodnim vladama, koje su zapošljavale u tehničkom mandatu, nastavila sa istom praksom. Zapošljavanje u tehničkom mandatu bilo je najizraženije 2020. godine, kada je vlast izgubio DPS, a i vlada Zdravka Krivokapića je u tehničkom mandatu imenovala funkcionere na značajnim pozicijama, poput direktora Uprave prihoda i carina, gdje je postavila Rada Miloševića koji je u srijedu podnio ostavku.

Manjinska vlada je osim kritike najavila i konkretne korake po pitanju sprečavanja zapošljavanja u tehničkom mandatu. Ključni korak u tom pravcu trebalo je da bude zakon o Vladi, čiji je nacrt i predstavljen u julu i kojim je predviđeno i da u tehničkom mandatu Vlada neće moći da donosi odluke o imenovanju i zaduženju. I ovu odredbu o zaduženju, manjinska vlada je nedavno „prekršila“, jer je rebalansom predvidjela dodatno zaduženje do kraja godine od 280 miliona eura.

Nacrtom zakona o Vladi predviđeno je i da Vlada ubuduće može imati 14 ministarstava i najviše dva ministra bez portfelja.

  • 1

    Radio