Aktuale Më shumë

“Mali i Zi u tregua një anëtar i besueshëm i NATO-s”

Prej tvteuta12:17, 9 Korrik 2024

Mali i Zi ka dëshmuar se është një anëtar i besueshëm i aleancës së NATO-s, tha ambasadorja amerikane në Mal të Zi Judy Reising Reinke, me rastin e samitit të mbajtur në Uashington në 75-vjetorin e Aleancës.

“Veçanërisht përgëzojmë përmbushjen e detyrimit prej dy për qind për mbrojtjen nga Qeveria, duke u bërë shembull që anëtarët e tjerë të Aleancës, të mëdhenj e të vegjël, të ndjekin. Anëtarësimi i Malit të Zi në NATO forcon gjithashtu kandidaturën e tij për anëtarësim në BE. Në fund të fundit, samiti i NATO-s do të tregojë përkushtimin tonë për vlerat e përbashkëta, lirinë dhe sigurinë tonë kolektive. Shtetet e Bashkuara dhe Mali i Zi i pranojnë këto vlera dhe NATO është më e fortë si rezultat i kësaj”, tha Rajnke.

Ajo vuri në dukje se forca e qëndrueshme dhe uniteti i Aleancës tani janë më të rëndësishme se kurrë.

“Mbledhja historike e kësaj jave e aleancës më të madhe të mbrojtjes në histori nënvizon rolin e pazëvendësueshëm të NATO-s në sigurimin e paqes, stabilitetit dhe sigurisë. Ai gjithashtu forcon vlerat tona të përbashkëta të demokracisë, lirisë dhe shtetit të së drejtës. Sot, NATO është themeli i sigurisë transatlantike, duke garantuar paqen dhe stabilitetin në të gjithë Evropën dhe më gjerë – tani dhe për brezat e ardhshëm”, tha ambasadorja.

Ajo tha se mbështetja e NATO-s për Ukrainën kundër Rusisë mbetet e palëkundur.

“Aleatët e NATO-s vazhdojnë të ofrojnë ndihmë të konsiderueshme ushtarake dhe të ofrojnë koordinim strategjik, i cili është thelbësor për sovranitetin e Ukrainës dhe stabilitetin më të gjerë rajonal. Në samit, liderët e aleatëve të NATO-s do të riafirmojnë angazhimin e tyre për forcimin e aftësive mbrojtëse të Ukrainës dhe frenimin e agresionit të mëtejshëm rus, duke siguruar një Evropë të qëndrueshme dhe të sigurt. Në këtë kuptim, detyrimet tona të mbrojtjes kolektive, të përfshira në nenin 5 të Traktatit të Atlantikut të Veriut, garantojnë se çdo centimetër i territorit të NATO-s do të mbrohet, qoftë Mali i Zi, Shtetet e Bashkuara apo ndonjë aleat tjetër i NATO-s”, tha Rajnke.

  • 1

    Radio