Sociale Më shumë

Mali i Zi shkurton vetëizolimin nga 21 në 14 ditë

Prej tvteuta11:06, 2 Gusht 2020

Mali i Zi do të shkurtojë kohën e vetëizolimit të përsonave pozitiv nga nga 21 në 14 ditë, siç kanë bërë shumë vende të rajonit dhe më gjerë, tha për CdM Dr. Senad Begiq nga Instituti i Shëndetit Publik të Malit të Zi.

“Ne jemi dëshmitarë se koha e nevojshme për izolimin e pacientëve dhe kontakteve në disa vende ndryshoi nga shtatë, mbi 10 në madje 28 ditë”. në shumicën e vendeve u vendos midis 14 dhe 21 ditëve. Dëshmitë më të fundit shkencore tregojnë se infektimi i pacientëve është shumë më i shkurtër nga sa mendohej fillimisht, dhe se pacientët mund ta transmetojnë virusin tek tjetri   një ose dy ditë  para fillimit të simptomave, transmetimi i infektimit rritet me fillimin e simptomave, ku mundësia më e madhe është gjatë dy ditëve të para për të pasur rënje në 10 ditët e para të sëmundjes tek ata pacientë që kanë simptoma të buta “, tha Begiq.

Infektimi  tek rasteve asimptomatike padyshim që zgjat edhe më të shkurtër – që është përfundimisht një lajm i mirë për të gjithë punonjësit e shëndetit publik, thotë ai

‘Duke marrë parasysh këtë njohuri shkencore, rekomandimet e fundit të Qendrës Amerikane për Parandalimin e Sëmundjeve nga 27 korriku, parashikojnë që pacientët e infektuar pa simptoma mund të lënë vetëizolimin pas vetëm 10 ditësh pa pasur nevojë që të bëjnë kontroll .Rekomandimet, megjithatë, nuk zbatohen për pacientët që kanë simptoma dhe janë në vetëizolim ose trajtim spitalor, as për pacientë me një pasqyrë të rëndë klinike, të cilët konsiderohen të rikuperuar për të paktën tre ditë pas tërheqjes së simptomave të plota, të cilat tek disa pacientë  mund të marrin kohë të konsiderueshme. Në çdo rast, izolimi dhe rikuperimi për të gjithë pacientët duhet të zgjasë të paktën 14 ditë, “tha Begiq.

  • 1

    Radio