Aktuale Më shumë

“Mali i Zi po përballet me një tendencë në rritje të numrit të njerëzve të uritur, veçanërisht fëmijëve”

Prej tvteuta15:03, 28 Maj 2023

Mali i Zi po përballet me një trend në rritje të numrit të njerëzve të uritur, veçanërisht të fëmijëve. Vendi duhet të punojë në zhvillimin strategjik që do të krijojë sisteme të qëndrueshme për ushqimin e njerëzve, tha presidentja e Bankës së Ushqimit të Malit të Zi, Marina Medojeviq.

“Kombet e Bashkuara e përkufizojnë urinë si periudha kur popullsia kalon nëpër mungesa të mëdha ushqimore dhe njerëzit nuk hanë asgjë për ditë të tëra. Pothuajse një e treta e popullsisë në planet nuk ka një vakt të garantuar dhe 828 milionë njerëz shkojnë në shtrat të uritur çdo natë, sipas të dhënave nga Programi Botëror i Ushqimit (WFP) në Kombet e Bashkuara”, tha Medojeviq.

Ajo theksoi se pandemia Covid-19, lufta në Ukrainë, kushtet ekstreme klimatike janë vetëm disa nga arsyet pse numri i njerëzve të uritur në botë po rritet sërish.

“Në vendet e Bashkimit Evropian, 95 milionë e 400 mijë njerëz, pra pothuajse 22% e popullsisë, ishin në rrezik nga varfëria apo përjashtimi social vitin e kaluar”, tha Medojeviq.

Siç tha ajo, edhe Mali i Zi po përballet me një trend në rritje të numrit të të uriturve, veçanërisht të fëmijëve.

“Ne në Mal të Zi ende nuk kemi një vakt falas në shkollë për fëmijët e cenueshëm social. Përfitimet materiale arrijnë një numër të kufizuar të më të cenuarve, gjë që bën që disa nga anëtarët më të cenueshëm të shoqërisë të përjashtohen nga mbrojtja sociale,” tha Medojeviq.

“Ne gjithashtu na mungojnë shërbimet mbështetëse që këta fëmijë të kenë mundësi për rritje normale, zhvillim dhe realizim të potencialit të tyre. Banesat sociale dhe pensionet sociale përmenden nga Banka e Ushqimit si një segment shumë i rëndësishëm i politikës sociale për më shumë se një dekadë. “, tha Medojeviq.

Mali i Zi, thotë ajo, nuk ka masa të përcaktuara ligjërisht kundër mbetjeve ushqimore.

 

“Vetëm për atë që hedhim në formën e bukës dhe brumërave, na duhen rreth njëqind kamionë me miell”, tha ajo.

Ajo vuri në dukje se të gjitha vendet e BE-së janë zotuar të përgjysmojnë sasinë e ushqimeve të shpërdoruara.

  • 1

    Radio