Aktuale Më shumë

Mali i Zi nuk ka zgjidhur çështjen e 398 aplikimeve për marrjen e shtetësisë sonë

Prej tvteuta10:22, 12 Nëntor 2023

Mali i Zi nuk ka zgjidhur 398 aplikime për marrjen e shtetësisë sonë, si pjesë e programit të shtetësisë ekonomike, zbulon raporti i Komisionit Evropian (KE) për Malin e Zi.

Në atë dokument thuhet se më 15 qershor 2023, 398 aplikime ishin ende në pritje. Aplikimet e mbetura në pritje, thotë Komisioni Evropian, duhet të kontrollohen siç duhet për të siguruar që ato janë plotësisht në përputhje me të gjitha masat kufizuese të Bashkimit Evropian.

Sipas raportit të Komisionit Evropian, për të harmonizuar legjislacionin kombëtar me BE, Mali i Zi prezantoi viza për banorët e Emirateve të Bashkuara Arabe, si dhe për qytetarët e Kubës dhe Ekuadorit (në janar, prill dhe maj). 2023) i cili më parë kishte përfituar nga hyrja pa viza në Mal të Zi.

“Megjithatë, janë 12 vende që janë në listën e regjimit pa viza për Malin e Zi, por jo për BE-në, shtatë prej të cilave gëzojnë përjashtim të përhershëm nga viza (Azerbajxhani, Bjellorusia, Kina, Kuvajti, Katari, Rusia, Turqia) dhe pesë kanë heqjen sezonale të vizave për hyrje në Mal të Zi për arsye turistike midis prillit dhe tetorit (Armeni, Egjipt, Kazakistan, Arabi Saudite, Uzbekistan). Regjim, siç është nevoja për të qenë pjesë e një grupi të organizuar turistik”, thuhet në raport.

Një nga kushtet është hyrja dhe dalja në territorin e Malit të Zi me fluturime direkte çarter, si dhe të keni një marrëveshje turistike me pagesë ose një letër ftese nga një agjenci turistike malazeze.

“Qytetarët e Bjellorusisë dhe Rusisë janë pa viza deri në 30 ditë në baza të përhershme, si dhe qytetarët kinezë nëse janë në grupe të organizuara turistike. Skema e nënshtetësisë së investitorëve u ndërpre në fund të 2022. Midis janarit 2019 dhe dhjetorit në vitin 2022 janë dorëzuar 556 aplikime (556 aplikantë dhe 1281 anëtarë të familjes). Deri më 15 qershor 2023, Qeveria kishte marrë 954 vendime pozitive (293 aplikantë dhe 661 anëtarë të familjes). Më 15 qershor 2023, 398 aplikime ishin ende në pritje, aplikacionet në pritje duhet të kontrollohen siç duhet për të siguruar që ato janë plotësisht në përputhje me të gjitha masat kufizuese të BE-së”, thuhet në raport.

Komisioni Evropian, siç duket, ka konstatuar më herët se Mali i Zi ka vazhduar të ndërmarrë aktivitete për përmbushjen e rekomandimeve nga raporti i vitit të kaluar. Megjithatë, është i nevojshëm progres i mëtejshëm në harmonizimin e politikës së vizave të Malit të Zi me listën e vendeve të BE-së që kërkojnë vizë.

  • 1

    Radio