Aktuale Më shumë

Mali i Zi është ndër 23 aleatët që do të kalojnë dy për qind të PBB-së

Prej tvteuta11:14, 18 Qershor 2024

Mali i Zi është mes 23 aleatëve me një ndarje të planifikuar për mbrojtjen që do të kalojë 2% të PBB-së. Ministria e Mbrojtjes bëri të ditur se kjo paraqet konfirmimin më të mirë dhe më të qartë të përkushtimit të Qeverisë së 44-të për anëtarësimin e besueshëm të vendit tonë në Aleancë.

Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg publikoi një raport mbi ndarjet për mbrojtjen e vendeve anëtare, në pritje të Samitit përvjetor të NATO-s, i cili do të mbahet në Uashington nga 9 deri më 11 korrik.

“Në këtë raport thuhet se të gjithë aleatët kanë shënuar një trend të rritjes së buxhetit të mbrojtjes dhe se sipas parashikimeve për vitin 2024, 23 aleatë do të kalojnë 2% të PBB-së në alokimet e mbrojtjes”, thuhet në njoftimin e Ministrisë së Mbrojtjes.

Në mesin e këtyre aleatëve, me një ndarje të planifikuar për buxhetin e mbrojtjes prej 2,02% të PBB-së, është Mali i Zi, i cili, sipas Ministrisë së Mbrojtjes, paraqet konfirmimin më të mirë dhe më të qartë të përkushtimit të Qeverisë së 44-të për anëtarësimin e besueshëm të vendit tonë në Aleancës.

“Duke marrë parasysh sfidat aktuale të sigurisë në nivel global, të cilat, ndër të tjera, rezultuan në transformimin më të madh ushtarak të aleancës së NATO-s që nga koha e Luftës së Ftohtë, Mali i Zi tregoi qartë përgjegjësi kolektive, përkushtim ndaj vlerave të përbashkëta dhe Konfirmuan edhe një herë besueshmërinë e aleancës në Aleancën e Atlantikut të Veriut”, përfundojnë ata në njoftim.

  • 1

    Radio