SliderMN Više

„Mala Kolumbija“ čeka bolje dane

Prej tvteuta12:35 2 Septembar 2022

Zgrade Solidarnosti ili u Ulcinju poznatiji kao kvart Mala Kolumbija jedne su od najstarijih u gradu. U ovom stambenom bloku živi više desetina stanara u  nekih osamdesetak stanova, od koji su neki stari više od 40 godina.

Iako svega pedesetak metara udaljen od zgrade Opštine, ovaj kvart  jedan je od zapuštenijih u Ulcinju. Stambeni blok u  srcu grada godinama je zanemaren od javnih ustanova, fasada je na više mjesta oronula, pocrnjela od vlage i višegodišnjeg neodržavanja, a i dvorište je zrelo za renoviranje.

stanari nerijetko nemaju gdje sa kolima

 Iako u ovom kvartu ima dosta djece, mališani nemaju gdje da se igraju i provode slobodno vrijeme ispred zgrade, izuzev skromnog i na nekim mjestima zaraslog dvorišta, gdje se nerijetko skupljaju psi lutalice, a u noćnim satima  je neosvijetljeno.  Nedostaje igralište za djecu i drugi sadržaj, a parkinga kažu da jedva imaju i za svoje potrebe, jer se nerijetko u njihovo dvorište parkiraju vozači koji završavaju obaveze u opštini i drugim državnim institucijama.

Malobrojni stanari ovih zgrada koje smo pokušali da pitamo šta im nedostaje i šta bi bilo prijeko potrebno da se uradi, nijesu željeli da govore pred upaljenim kamerama. No oni su nam u neformalnom razgovoru kazali da su njihova očekivanja od javnih institucija odavno ravna nuli, ali su imali zamjerke i na cjelokupan odnos stanara prema ovom kvartu. Uglavnom na čistoću i smeće.

prolaz između zgrada zapušten

„Ja sam ovdje od 1988.godine… Da nam nije bilo komšije novinara Aca Janinovića, ni ovaj asfalt ne bi dobili, ovdje je bio makadam… Smeća ima svugdje, ali to je malo i naša krivica. Tužno je sve ovo“, kaže stanar Fuad Serdarević.

Nažalost, priča o zapuštenom stambenom kvartu nije jedina, sličnu sudbinu dijele i stanari Igmanskih zgrada, vojnih zgrada i dio zgrada u okolini gimnazije. No, ni novije zgrade se ne mogu pohvaliti boljim sadržajem, jer niti jedan stambeni kvart u Ulcinju nema sadržaja za djecu i odrasle, dok se u Maloj Kolumbiji mogu pohvaliti da imaju dosta zelenila, par klupa i koš za basket.

  • 1

    Radio