SliderMN Više

Majske penzije biće veće za 8,5 odsto

Prej tvteuta13:00 8 Jun 2023

Majske penzije biće uvećane za 8,5 odsto po osnovu redovnog i vanrednog usklađivanja sa inflacijom, saopšteno je na sjednici Vlade. Na taj način će minimalna penzija biti uvećana na 282 eura.

Vlada je danas dala saglasnost za vanredno usklađivanje penzija od 2,95 odsto, za šta će biti potrebno 9,6 miliona eura, dok redovno usklađivanje sa inflacijom iznosi 5,5 odsto. Riječ je o uvećanju majskih penzija, koje će biti isplaćene sredinom juna.

Ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović kazao je da se vanredno usklađivanje radi na osnovu podataka Monstat-a o inflaciji, koje je izvršio Fond pio. Za to usklađivanje nedostaje 9,6 miliona eura.

“Ministarstvo finansija je zaduženo da ta sredstva od 9,6 miliona eura prebaci Fondu pio, pa ćemo pored redovnog usklađivanja imati i ovo vanredno usklađivanje”, kazao je Adrović.

Ukupan iznos povećanja penzija po osnovu usklađivanja sa inflacijom iznosiće 8,5 odsto, kazao je ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Kako je pojasnio na taj način će minimalna penzija biti uvećana na 282 eura.

Ministar finansija se nada da će sa još dva usklađivanja penzija tokom ove gdine minimalna penzija preći 300 eura minimalne zarade.

  • 1

    Radio