POLITIKA Više

Lokalne samouprave da pokrenu akcionu planove za zaštitu ljudskih prava

Prej tvteuta20:20 18 Jul 2019

Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava organizovalo je okrugli sto pod nazivom „Ljudska prava i EU standardi“ – Uloga lokalnih samouprava.  Tom prilikom su predstavljeni zakonodavni i strateški okviri Ministarstva, koje lokalne samouprave treba da implementuju u svojim akcionim planovima. Generalna direktorica Direktorata za unaprijeđenje i zaštitu ljudskih prava i sloboda, Blanka Radošević – Marović kazala je da su zakonske izmjene u oblasti zaštite od diskriminacije važna stavka ka ispunjavanju uslova za pristupanje Evropskoj uniji, kao i da je sada fokus u implementaciji tih zakona.

„Mislim da imamo jako dobar zakonski okvir, dok je sada jako važna implementacija tih okvira, posebno u lokalnim zajednicama“, kazala je Radošević – Marović.

Prema riječima načelnice Odjeljenja za evropske integracije, programiranje i implementaciju EU fondova Tatjane Anđelić, lokalne samouprave su te od kojih se mora početi. Ona je pohvalila pokretanje i pripremu lokalnog akcionog plana u Opštini Ulcinj, a koji se tiču rodne ravnopravnosti i zaštitu prava Roma i Egipćana.

  • 1

    Radio