SliderMN Više

Eldinov put kulinarstva – „Ljubav je glavni sastojak svakog jela“

Prej tvteuta14:27 14 Februar 2023

„Dobra hrana je kao muzika koju možeš okusiti, boja koju možeš omirisati.“

Time se vode kuvari još od davnina, jer je spremanje hrane najstarija potreba čovjeka,  i u toj potrazi za hranom rodile su se vještine koje danas nazivamo kulinarstvom. Svoje vještine već pola svog života iz dana u dan , iz tanjira u tanjih unaprijeđuje mladi kuvar Eldin Nikezić, glavni kuvar hotela “Plaza” na Maloj plaži. Sa Eldinom kojem se u očima vidi ta ljubav prema hrani i spremanju, razgovarali smo o puno tema – o tome kako je on ušao u svijet kulinarstva, koliko je stresno biti glavni kuvar jednog luksuznog restorana,  koji je glavni sastojak za svako jelo, ali i da li crnogorsko kulinarstvo ima budućnost, obzirom na to da među mladima manjka interesovanja za učenje nekog od ugostiteljskih smjerova.

„Kad sam trebao da se odlučim šta ću da upišem, nisam planirao kuvarstvo, već policijsku akademiju. Na nagovor familije, u nekom svom buntu odlučio sam da upišem za kuvara. Čovjek koji je odigrao glavnu ulogu, bio je pokojni profesor Nikola Jović, on mi je dao volju za taj posao, išao sam redovno na praksu… Svoje prve vještine stekao sam u restoranu „Marina“ u Baru, a  nakon toga kroz školovanje sam se usavršavao. Nakon završetka ugostiteljske škole u Baru,  počeo sam da radim i prije nego sam diplomski završio, te sam bukvalno sjutradan započeo s poslom u hotelu „Kataro“u Kotoru, i tako je krenulo. Svakog dana sam želio da naučim sve više“, kaže Eldin.

On je već punih  15 godina u kulinarstvu. Za dobro jelo glavni sastojak je, kako kaže – ljubav.

„Svaki posao je zahtiejvan, ali je u svakom poslu važno da ga voliš, ako je tako onda nema problema. Ljubav je u svakom poslu, a pogotovo u kuvarstvu, jer tu se osjeti. ako voliš taj posao to daje drugu notu jelu“, dodaje Eldin.

Širu verziju Eldinovog intervjua za TV Teuta pogledajte u večerašnjem izdanju „Hronike Ulcinja“, od 20 sati i 30 minuta.

 

 

 

  • 1

    Radio