AKTUELNO Više

Ljekova ima dovoljno, Fond smanjio broj apoteka koje mogu izdavati ljekove na recept

Prej tvteuta11:01 12 Novembar 2021

Lijek na recept odnedavno nije moguće podići u svim privatnim apotekama, kao što je to bio slučaj ranije, jer je na snagu stupila odluka Fonda za zdravstveno osiguranje da ograniči mjesta za izdavanje terapije. To predstavlja dodatni teret privatnim apotekama koje su dobile takvu dozvolu, a iz jedne privatne apoteke u najjužnijoj opštini su nam kazali da to predstavlja dodatnu obavezu i odgovornost.

“ Mi kao farmaceuti smo imali olakšanje, u smislu da su sve apoteke davale ljekove na recept, tako da ako mi nismo nimali, nismo se morali mnogo brinuti. Međutim, sada je veća odgovornost na apoteku u kojoj mi radimo, jer je ona produžila licencu za izdavanje ljekova sa receptom. Mi budno pratimo trenutna dešavanja, snabdijevenost glave crnogorske distributivne kuće „Montefarma“ i uklapamo se prema njima“, kazala je farmaceut Radmila Srzentić.

Prema riječima farmaceuta, ljekova u Crnoj Gori ima dovoljno, iako su navike naših građana da nerijetko prave zalihe ljekova, kako bi smanjili odlazak u apoteke i kod izabranih ljekara, a i u strahu od nestašice. Trenutno je, prema riječima Srzentićeve deficitarna jedna vrsta ljekova.

Iz Udruženja privatnih apoteka ranije su  rekli da je odluka da ograniči mjesta za izdavanje terapije donesena „preko koljena“ te da će zbog nje na najvećem gubitku biti pacijenti.

 

  • 1

    Radio