AKTUELNO Više

Lideri mini Šengena pozvali Crnu Goru da pristupi zajednici

Prej tvteuta14:50 18 Decembar 2021

Predsjednici Sjeverne Makedonije, Albanije i Srbije Zoran Zaev, Edi Rama i Aleksandar Vučić uputili su Otvoreno pismo o Zapadnom Balkanu, koje je objavio list „Dan“.

„Evropa nije samo kontinent, već vizija. Međutim, predugo su građani Zapadnog Balkana, sastavnog dijela kontinenta i vizije, bili izostavljani. Želja našeg naroda da bude prigrljen od strane članova EU je iznova i iznova bila osujećena unutrašnjim politikama država članica, nedostatkom ispunjenja datih obećanja i strahom od budućnosti. To je rezultiralo razočarenjem, nestabilnošću, emigracijom i manjkom velikih investicija. Mi, kao lideri svojih zemalja, možemo da odlučimo da se žalimo na to, ili možemo da odlučimo da nešto povodom toga preduzmemo. Izabrali smo ovo drugo“, navodi se između ostalog u otvorenom pismu trojice lidera.

„Iako inicijativa Otvoreni Balkan do sada uključuje samo Srbiju, Albaniju i Sjevernu Makedoniju, bila je i biće otvorena za sve pripadnike Zapadnog Balkana. Koristimo ovu priliku i pozivamo još jednom sve naše komšije da se pridruže i ponude svojim građanima dobrobiti koje mi nudimo našim. Kroz slobodu kretanja ljudi, robe, kapitala i usluga, naša saradnja može da podstakne trgovinu i rast i olakša život svakom pojedincu u našem komšiluku.

„Često kažnjavani kao „bure baruta“ Evrope, mi kao odgovorni lideri ne možemo da dozvolimo da naš region zakorači unazad u košmare prošlosti dok EU nije u mogućnosti da učini više za proširenje u ovom stadijumu. Imamo svoje razlike, ne slažemo se oko nekih političkih pitanja – ali smo svi saglasni da ekonomija i četiri evropske slobode jesu put da našem regionu ponudimo nadu i dugotrajan mir. Otvoreni Balkan nije utješna nagrada umjesto članstva u EU, već, naprotiv, veliki korak ka tome. Kao što je Zajednica za ugalj i čelik iznjedrila Evropsku uniju poslije Drugog svjetskog rata, tako će i Otvoreni Balkan ostati zapamćen kao prekretnica koja je naše narode približila Evropskoj uniji – i punom članstvu u najvećem trgovinskom bloku na svijetu“, stoji između ostalog u pismu koje potpisuju premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

  • 1

    Radio