Aktuale Më shumë

Largohen tre prokurorë nga detyra, ka nisur procedimi disiplinor

Prej tvteuta12:30, 8 Korrik 2024

Sot ka filluar seanca e nëntë e Kuvendit të Malit të Zi.
Meqenëse në rendin e ditës ishte një diskutim i unifikuar për Raportin për punën e Këshillit Prokurorial, prokurori suprem i shtetit Millorad Markoviq njoftoi se tre prokurorë janë shkarkuar nga detyra në gjykatat malazeze.
Ndaj tyre ka filluar procedimi disiplinor”, ka thënë ai.
Markoviq tha se 103 prokurorë aktualisht punojnë në Mal të Zi.
“Presim edhe 12 të tjera dhe do të caktohen deri në fund të korrikut. Presim që deri në fund të vitit zënia në gjykata të jetë 85 për qind”, shtoi ai, duke kujtuar se janë gjithsej 20 mijë lëndë të zgjidhura në vitin 2023.
Deputeti i PDS-së, Andrija Nikolliq, pretendon se nuk beson në punën e paanshme të Prokurorisë Supreme.
“Unë pretendoj se ai ka një qasje selektive ndaj drejtësisë. Gjithçka ka ardhur në atë se si të largohet Millivoje Katniq pa e vënë re Brukseli dhe si të caktohet një prokuror politikisht i përshtatshëm pa e vënë re publiku”, tha Nikolliq.
Deputeti i Lëvizjes Evropa tani, Darko Dragoviq, konsideron se problemi me personelin është pengesa më e madhe.
“Numri i lëndëve të pazgjidhura për gjyqtar është 283 në bazë vjetore”, theksoi ai.
Dragoviq pohon se problemi i madh janë kapacitetet hapësinore, të cilat krerët e prokurorisë dhe të gjyqësorit e kanë vënë në dukje prej kohësh.

“Dhe problemi më i madh në sistemin e drejtësisë është hipoteka me një të kaluar të shëmtuar”, shtoi Dragoviq.
Deputeti i NSD-së, Sllaven Radunoviq tha se “nëse ka një vend që ka nevojë për vetting, ai është Mali i Zi”.
“Megjithatë, kam frikë sepse në atë rast do të ishim pa një përqindje të madhe gjyqtarësh. Nuk do të kishte kush të gjykonte këtu,” pohon ai.
Deputeti i Partisë Boshnjake Amer Smailoviq pyeti nëse ka ndonjë informacion se si Parlamenti i Malit të Zi do të përkujtojë 11 korrikun, ditën e përkujtimit të gjenocidit në Srebrenicë.
Klubi i deputetëve të Partisë Boshnjake sot më herët i ka dërguar letër kryetarit të Kuvendit Andrija Mandiq me të njëjtën pyetje.
Nënkryetarja e Kuvendit Zdenka Popoviq tha se delegacioni në krye me të do të shkojë në Srebrenicë.
“Në këtë mënyrë do t’i nderojmë të gjitha viktimat. Në Kolegjiumin e Kryetarit të Kuvendit do të merremi vesh se cilët deputetë do të shkojnë në Potoçare”, tha Popoviq.

  • 1

    Radio