SVIJET Više

Krunisan kralj Čarls Treći

Prej tvteuta13:23 6 Maj 2023

Britanski kralj Čarls Treći krunisan je danas u Vestminsterskoj opatiji, u Londonu. Novog britanskog monarha krunisao je kenterberijski nadbiskup Džastin Velbi. Više od 2.000 gostiju, uključujući šefove država, poznata imena i humanitarne organizacije iz 203 države svijeta, kao i članove kraljevske porodice, prisustvovali su današnjoj ceremoniji krunisanja kralja Čarlsa III u Londonu. Ceremoniji je prisustvovao je i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sa suprugom Lidijom.

Čarls je posljednji put bio na krunisanju kao dijete 1953. godine, gledajući kako se kruniše njegova majka kraljica Elizabeta.

Kralj u Velikoj Britaniji je šef države. Međutim, njegove moći su simbolične i ceremonijalne, i on ostaje politički neutralan. Dobija dnevne depeše od vlade u crvenoj kožnoj kutiji, kao što su brifinzi pred važne sastanke ili dokumenti koje mora da potpiše. Premijer se obično sastaje sa kraljem sredom u Bakingemskoj palati, da bi ga informisao o aktivnostima vlade.

Kralj takođe ima određeni broj parlamentarnih funkcija:

  • Formiranje vlade – lider partije koja pobijedi na opštim izborima obično se poziva u Bakingemsku palatu, gdje se od njega formalno traži da odobri pravljenje vlade. Kralj takođe formalno raspušta vladu pred opšte izbore;
  • Državno otvaranje i Kraljev govor – Kralj započinje Parlamentarnu godinu ceremonijom Državnog otvaranja. On izlaže planove vlade u govoru koji drži na prijestolu u Domu lordova;
  • Kraljevska saglasnost – kad se neki predlog zakona odobri u Parlamentu, njega mora formalno da odobri kralj da bi postao zakon. Posljednji put kad je odbijena Kraljevska saglasnost bilo je 1708. godine

On obično predvodi godišnji događaj Prisjećanja u novembru u Cenotafu, u Londonu. Uz to, kralj ugošćuje državnike u zvaničnoj posjeti i sastaje se sa stranim ambasadorima i visokim komesarima stacionarnim u Velikoj Britaniji.

Za svoju prvu državničku posjetu, Čarls je posjetio Njemačku, gdje je postao prvi britanski monarh koji se obratio njemačkom parlamentu.

Kralj je takođe šef Komonvelta, udruženja 56 nezavisnih država i 2,4 milijarde ljudi.

Za 14 od ovih država, poznatih kao kraljevstva Komonvelta, on je i šef države.

  • 1

    Radio