SliderMN Više

Kosovo podnijelo zahtev za članstvo u EU

Prej tvteuta14:15 15 Decembar 2022

Premijer Kosova Aljbin Kurti zvanično je u Pragu predao zahtjev Kosova za članstvo u EU češkom ministru za evropska pitanja Mikulašu Beku, prenosi Reporteri.

Kurti je u Pragu rekao da je današnji dan istorijski za Kosovo i izuzetan dan za demokratiju.  On je prilikom podnošenja zahtjeva rekao da on nosi nadu i snove građana Kosova koji su veoma marljivo radili da dođu ovdje.

„Došli smo u Prag, grad u srcu Evrope, da ponovo potvrdimo nepromenljivu posvećenost Kosova osnovnim vrijednostima EU, podnoseći aplikaciju Kosova za članstvo u EU. Ovo je istorijski dan za narod Kosova i izuzetan dan za demokratiju na Kosovu. Pismo koje sam donio nosi nade i snove naših građana koji su vrijedno radili da dođu ovdje, govori o našim težnjama da se pridružimo EU sa kojom dijelimo zajedničke ideale, ka istorijskom procesu mira i prosperiteta. To odgovara viziji Evrope koja ima svijetlu budućnost. Sledeće godine ćemo obežiti 20. godišnjicu samita u Solunu, gdje je EU dala obećanje svim zemljama zapadnog Balkana“, rekao je Kurti.

Kurti je dodao da je Kosovu potrebna pomoć EU, jer je ona destinacija kojoj teži.

  • 1

    Radio