Ekonomi Më shumë

Kompania ‘Fidelity’: 600 milion Euro pasoja. Rrezikohet stabiliteti financiar

Prej tvteuta16:19, 23 Shtator 2023

Me programin Europe Tani 2 do të hiqen kontributet për sigurimin pensional të invaliditetit, si dhe do të hiqen kontributet për papunësinë dhe kontributet në Fondin e Punës, sipas analizës së kompanisë konsulente Fidelity.
Siç shpjeguan ata, në këtë përfundim kanë ardhur falë kalkulatorit të publikuar në faqen e Lëvizjes Evropa Tani, e cila llogarit pagën neto pas zbatimit të projektit.
Fidelity thotë se kalkulatori në fakt llogarit shumën aktuale të pagës bruto.

“Pretendimi për pagën mesatare i programit Evropa Tani 2 fsheh të vërtetën e pashmangshme – kontributet për sigurimin e pensionit të invaliditetit do të hiqen, së bashku me to, kontributet e papunësisë (si për punëmarrësin ashtu edhe për punëdhënësin), kontributet për punëtorët, Fondi si dhe tatimi mbi të ardhurat, nga të cilat financohen në masën më të madhe bashkitë”, thuhet në deklaratën e kësaj kompanie.
“Për të financuar këtë rritje duhen rreth 600 milion euro në vit ose mbi 10 për qind e prodhimit të brendshëm bruto. Për 10 vjet ky program do të kushtojë gjashtë miliardë euro, që është i gjithë Prodhimi i brendshëm bruto për vitin 2022”.

Kompania thekson gjithashtu se lind pyetja se si do të zëvendësohen 600 milionë euro ose 10 për qind e prodhimit të brendshëm bruto të vendit në vit.
“Këtu nuk kemi llogaritur se sa para mungojnë për rritjen e paralajmëruar të pensionit mesatar në 600 euro”, sqaron më tej Kompania e Konsultimit Fidelity.

  • 1

    Radio