Slider Më shumë

Knezheviq: “Stabilizimi i situatës pas një muaji, fillimi i semestrit mbart rrezik epidemiologjik”

Prej tvteuta14:45, 29 Janar 2022

Situata epidemiologjike në Ulqin është shumë komplekse, por dominimi i llojit omikron, nga i cili dukshëm më pak pacientë përfundojnë në trajtim klinik, injekton njëfarë relaksi në publik. Epidemiologu i Shtëpisë së Shëndetit të Ulqinit, dr. Miro Knezheviq, tha për TV Teuta se në Ulqin në dhjetë ditët e fundit janë regjistruar gati njëqind raste të reja në ditë.

“Ulqini ka pasur një numër më të vogël të pozitivëve në pikun e parë rreth Vitit të Ri, por në ditët e fundit ky numër është rritur ndjeshëm dhe kemi rreth njëqind të infektuar rishtazi në ditë, gjë që sigurisht e bën situatën më të rëndë dhe më të vështirë. Ne e dimë që lloji i omicronit përhapet më lehtë dhe në atë pjesë duhet të kemi kujdes të shtuar”, tha Knezheviq. I pyetur nëse fillimi i semestrit të dytë në shkollat ​​në Mal të Zi sjell një rrezik të ri epidemiologjik, Knezheviq beson se ky është një faktor rreziku dhe se duke respektuar masat mund të parandalohet.

Në vendet e Evropës dhe të rajonit, konkretisht në Kroaci dhe Slloveni, autoritetet shëndetësore kanë konfirmuar praninë e një nënvarianti të ri të llojit omikron të koronavirusit, të quajtur BA.2. Tani për tani ai nënvariant nuk është konfirmuar në Mal të Zi dhe bashkëbiseduesi ynë vlerëson se së shpejti mund të regjistrohet edhe në vendin tonë.

“Çdo nënvariant, çdo virus që ka mutuar ka karakteristikat e veta. Fatmirësisht, lloji omicron rezulton të jetë një formë më e lehtë dhe një formë më e lehtë, por aty ku kemi një numër më të madh pacientësh, ka më shumë vdekje dhe komplikime. Sa i përket llojit omikron të koronavirusit, kemi një numër të madh pacientësh, por një numër më të vogël të komplikimeve dhe vdekjeve. Për sa i përket nënvariantit të ri të virusit, ai ende nuk është konfirmuar në Mal të Zi, por është reale të pritet që do të vijë së shpejti”, tha Knezheviq.

Sipas epidemiologëve, gjendja epidemiologjike pritet të stabilizohet në muajin e ardhshëm, si në Mal të Zi ashtu edhe në Ulqin.

Duke komentuar faktin se një pjesë e mirë e pacientëve u riinfektuan me koronavirus në një kohë të shkurtër, Knezheviq tha për televizionin tonë se arsyeja është se organizmi nuk prodhon mjaftueshëm antitrupa për t’u mbrojtur kundër një lloji tjetër, të ri, dhe shton se vaksinat në radhë të parë mbrojnë organizmin nga komplikimet.

“Për momentin kemi dy lloje të virusit që janë në popullatë, nëse infektohemi me një lloj, nuk do të thotë se kemi krijuar mbrojtje ndaj një lloji tjetër. Për këtë arsye për një kohë të shkurtër mund të sëmuremi me llojin delta dhe më pas me atë omicron të koronavirusit”, përfundon Knezheviq.

Më shumë rreth kësaj teme dëgjoni në emisionin “Kronikë e Ulqinit”, të martën, më 1 shkurt.

S.Vukçeviq

  • 1

    Radio