AKTUELNO Više

Knežević:“Ekskurzija đaka nije jedini razlog porasta slučaja“

Prej tvteuta16:13 16 Februar 2021

Prije svega nekoliko sedmica, epidemiološka situacija u Ulcinju bila je gotovo u potpunosti pod kontrolom. Uslijed nepoštovanja mjera Instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja relativno mirna situacija u najjužnijoj crnogorskoj opštini za kratak period prerasla je u zabrinjavajuću. Epidemiolog Doma zdravlja Ulcinj dr Miro Knežević kazao je da je situacija ozbiljna uzimajući u obzir da se gotovo svakodnevno registruje više od deset slučajeva kovida.U Ulcinju je rasprostranjeno mišljenje da je nedavna đačka ekskurzija inicijalna kapisla za drastičan porast oboljelih, međutim Knežević smatra da je porast zabilježen i prije same ekskurzije.

„Ne bih to povezao samo sa ekskurzijom, dan – dva prije toga došlo je do porasta broja oboljelih, ali je evidentno da je ekskurzija doprinijela tome“, smatra Knežević.

Iako među oboljelima ima i pacijenata mlađe dobi, preovlađuju pacijenti srednje i starije dobi, koji su nerijetko teži slučajevi i koji se liječe u Opštoj bolnici u Baru. Posljednjih dana bilježi se i porast broja preminulih od kovida u Ulcinju, dok je u nekim slučajevima bilo i više smrtnih slučajeva u jednoj porodici.

Nekoliko slučajeva novog soja koronavirusa danas je zvanično registrovano i u Crnoj Gori. Mjesta za zabrinutost itekako ima,a iz  Radne grupe Instituta za javno zdravlje je saopšteno da će se predložiti strože zdravstvene mjere.

Kakve god mjere nadležni organi u narednom periodu budu donijele, one će biti uzaludne ako se građani njih neće pridržavati, zaključuje Knežević. Još 16 novopozitivnih slučajeva zabilježeno je u Ulcinju, te je trenutan broj aktivnih slučajeva 248, dok su istovremeno preminula tri pacijenta iz Ulcinja.

  • 1

    Radio