Knežević:“Delta soj vjerovatno prisutan u CG, situacija sve ozbiljnija“

Prej tvteuta11:33 7 Avgust 2021

Epidemiološka situacija u Crnoj Gori iz dana u dan sve je teža i ozbiljnija, brojke rastu i sve je veći broj inficiranih i samim širenjem zaraznijih sojeva virusa imamo sve veći broj oboljelih u narednom periodu. To je za TV Teuta kazao epidemiolog Doma zdravlja Ulcinj dr Miro Knežević, koji je ocijenio da je delta soj koronavirusa vjerovatno prisutan u našoj zemlji, ali da se još uvijek čeka potvrda prisustva tog soja.

„Dok se to ne dokaže i potvrdi da je to taj soj, niko ne može sa sigurnošću potvrditi da je delta soj prisutan i kod nas. Međutim, na osnovu trenutne situacije i olakšanog prenosa  virusa u velikim razmjerama, i njegovog prisustva u zemljama regiona, vjerovatno jeste prisutan  i kod nas.Radi se o  izuzetno pametnom virusu i mi čitavo vrijeme kaskamo za njima“, poručuje Knežević.

Do sada se o delta soju zna da je trenutno najzaraznija varijanta koronavirusa, a simptomi su slični kao i raniji sojevi.

„Delta soj je 60 puta zarazniji od prvobitne varijante, i jedna osoba može da prenese virus čak na 7 osoba. Simptomi su isti – kijavica, grlobolja, glavobolja, gubitak mirisa i ukusa, ali je veoma zarazan i zahvata mlađu populaciju i ona ima težu simptomatologiju“, ocjenjuje Knežević.

Među mlađom populacijom vlada veliki bunt prema vakcini, ali se ipak u posljednjim danima povećao procenat zainteresovanih kao i vakcinisanih.

„Taj procenat u zadnjih nekoliko dana jeste povećan, ali je to ipak nedovoljni broj“, smatra epidemiolog.

Knežević zaključuje da se ne mogu dati ohrabrujuće prognoze, ukoliko se uzme u obzir visok broj zaraženih na dnevnom nivou, te i da epidemiolozi strahuju od ogromnog broja oboljelih početkom jeseni.

  1. Vukčević

  • 1

    Radio