AKTUELNO Više

Knežević: „Stabilizacija stanja kroz mjesec dana, početak polugodišta nosi epidemiološki rizik“

Prej tvteuta14:24 29 Januar 2022

Epidemiološka situacija u Ulcinju je veoma složena, ali dominantnost omikron soja od kojeg znantno manje pacijenata završi na kliničkom liječenju uliva određenu dozu opuštenosti u javnosti. Epidemiolog Doma zdravlja Ulcinj dr Miro Knežević za TV Teuta je kazao da je zadnjih desetak dana u Ulcinju registrovano gotovo stotinu novih slučaja dnevno.

„Ulcinj je u prvom piku oko Nove godine imao manji broj pozitivnih, ali posljednjih dana taj broj je naglo skočio,i imamo oko stotinu novozaraženih na dnevnom nivou, što situaciju svakako čini ozbiljnijom i težom. Znamo da se omikron soj širi lakše i u tom dijelu bi trebali da povedemo dodatno računa, “, kazao je Knežević. Na pitanje da li početak drugog polugodišta u školama u Crnoj Gori donosi novi epidemiološki rizik, Knežević smatra da je to jedan faktor rizika, te da se uz poštovanje mjera to može spriječiti.

U zemljama Evrope ali i regiona, konkretno Hrvatskoj i Sloveniji zdravstvene vlasti potvrdile su prisustvo nove podvarijante omikron soja koronavirusa, koji je nazvan BA.2. Za sada ta podvarijanta nije potvrđena u Crnoj Gori, a naš sagovornik ocjenjuje da bi on uskoro mogao biti registrovan i u našoj zemlji.

„Svaka podvarijanta, svaki virus koji je mutirao nosi svoje karakteristike. Sreća je što se omikron soj pokazuje kao lakša forma i blaži oblik, ali gdje imamo veći broj oboljelih dolazi do većeg  broja umrlih i komplikacija. Kod omikron soja koronavirusa imamo veliki broj oboljelih, ali manji broj komplikacija i umrlih.Što se tiče nove podvarijante virusa, ona za sada nije potvrđena u Crnoj Gori,ali  realno je da očekujemo  da će ubrzo doći kod nas“, ocjenjuje Knežević.

Stabilizacija situacije i dolazak nove podvarijante?

U narednih mjesec dana  prema riječima epidemiologa očekuje se i stabilizacija epidemiološke situacije, kako u Crnoj Gori tako i u Ulcinju. Komentarišući to što je dobar dio  oboljelih za kratko vrijeme bilo reinficirano koronavirusom, Knežević za našu televiziju kaže da je razlog tome što organizam obolijevanjem od jednog soja ne stvara dovoljno antitijela da se odbrani od drugog, novog soja, te dodaje da vakcine prvenstveno štite organizam od komplikacija.

„U ovom trenutku imamo dva soja virusa koji je u populaciji, ako se inficiramo jednim sojem, ne znači da smo stvroili zaštitu od drugog soja. Iz tog razloga za kratki vremenski period možemo oboljeti od delta soja a nakon toga i omikron soja koronavirusa“, zaključuje naš sagovornik.

Više o ovoj temi poslušajte u emisiji „Hronika Ulcinja“, u utorak 1. februara.

S. Vukčević

  • 1

    Radio