Kineski izvođač permanentno ugrožavao životnu sredinu i korito Tare

Prej tvteuta14:01 11 Avgust 2021

Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou održao je danas pres konferenciju „Izgradnja auto-puta – Uticaj na rijeku Taru i pregled dijela troškova“.

Šefica Stručnog tima Savjeta za borbu protiv korupcije Vanja Ćalović Marković istakla je da od samog početka izgradnje auto-puta Bar – Boljare kineski izvođač permanentno ugrožavao životnu sredinu, a naročito rijeku Taru i njeno korito. U tom smislu, Ćalović Marković je istakla da je dosad prikupljena dokumentacija demantovala zvanične izjave prethodne Vlade Crne Gore i da su oni, uprkos uvidu u dokumentaciju koja govori o štetnim posljedicama, nastavili sa devastiranjem korita rijeke Tare.

Ćalović Marković je naglasila da je u septembru 2020. godine došlo do prekida toka rijeke Tare zbog nelegalnog deponovanja građevinskog i otpadnog materijala.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović naveo je da Vlada Crne Gore čini sve da se transparentnost ostvari u punom obliku i da svi dokumenti koji nemaju oznaku tajnosti budu objavljeni kako bi građani imali uvid u sve značajne državne projekte. Ističući da je njegova težnja da država izađe iz čeljusti korupcije, Abazović je naveo da je potrebno da se procesuiraju odgovorni u ovom slučaju jer je tema auto-puta od početka sumnjiva što se moglo naslutiti tadašnjim donošenjem Zakona o auto-putu.

  • 1

    Radio