SliderMN Više

Keković: „Za rad nedjeljom dnevnica da bude veća 80 odsto“

Prej tvteuta14:09 8 Novembar 2022

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) Srđa Keković u emisiji “Link” kazao je da su se na sastanku sa socijalnim partnerima usaglasili da bi se potpisivanjem Opšteg kolektivnog ugovora uvele tri novine, a to su uvećanje zarade za prekovremeni rad, dvokratni rad, i uvećanje dnevnice od 80 odsto za rad nedjeljom za sve one u javnom i privatnom sektoru, izuzev onih koji rade u onim djelatnostima gdje je neophodan rad 24 sata. Istakao je da će svi oni koji budu radili nedjeljom u ovom slučaju imati pravo na zamjenski dan tokom radne sedmice.

Istakao je da se o tom ugovoru pregovara više od dvije godine, te da je zapelo oko onog dijela kod uvećanja zarade za rad nedjeljom.

„Na sastanku smo dogovorili da uvećanje za rad nedjeljom bude 80 odsto i to se tiče svih zaposlenih u Crnoj Gori, izuzev onih koji rade u onim djelatnostima gdje je neophodan rad 24 sata, kao što su policija, zdravstvo, javni prevozi…Takođe, dogovorili smo se da izuzmemo hotelijerstvo iz te norme“,kazao je Keković.

Objašnjava da su iz Unije slobodnih sindikata na tome insistirali jer žele da nedjelja bude taj dan koji će biti posvećen porodici i da poslodavci moraju da shvate da ukoliko taj dan radnik nije sa porodicom i mora da radi zarad njihovog profita onda je red da se ta zarada bude veća.

  • 1

    Radio