AKTUELNO Više

Katolički vjernici obilježavaju Badnji dan, u subotu prvi dan Božića

Prej tvteuta09:38 24 Decembar 2021

Rimokatolička crkva i sve hrišćanske crkve koje vrijeme računaju po Gregorijanskom kalendaru, 25. decembra, slave Božić, praznik rođenja Isusa Hrista.

Božić po Gregorijanskom kalendaru proslavljaju Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena. Srpska i Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora taj praznik proslavljaju prema Julijanskom kalendaru, 13 dana kasnije.

U hrišćanstvu se vjeruje da je Hristovo rođenje donijelo svjetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavjetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.

Jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Bogomladencem, Marijom i Josifim, klanjaju se na Božić vjernici u katoličkim crkvama i drugim crkvama zapadnog obreda.

Katolička crkva u ponoć između Badnjeg dana 24. decembra i Božića 25. decembra služi svetu misu koja se zove Ponoćka. To je služba koju upražnjava samo Rimokatolička crkva, jer se smatra da baš tada dolazi iz mraka Božje svetlo. Tokom mise pjevaju se božićne pesme.

Ovaj običaj je sjećanje na poklonjenje tri mudraca sa Istoka koji su, prema predanju, stigli u Vitlajem pateći najsjajniju zvezdu koja se zaustavila tačno iznad pećine Rođenja.

  • 1

    Radio