AKTUELNO Više

Kacema sve plića, moguća hitna intervencija Morskog dobra

Prej tvteuta11:35 13 Jun 2020

Devet godina otkada je izgrađena, lučica podno Starog grada u Ulcinju i dalje ne ispunjava uslove za vezivanje čamaca tokom cijele godine. Ribari i vlasnici plovila za vrijeme jakog juga i bure, prinuđeni su da svoja plovila izvlače na kopno, jer ih jaki udari talasa ne bi poštedjeli. Ulcinj je nekada brojao mnogo veći broj brodova nego li danas, te je prema riječima predsjednika Društva prijatelja Starog grada, Ismeta Karamanage neshvatljivo da najjužnija crnogorska opština sa viševjekovnom tradicijom pomorstva nema adekvatnu marinu.

Prije godinu dana, postavljena je dizalica za izvlačenje plovila iz vode, investicija vrijedna oko 35 hiljada eura.  Prema riječima Karamanage ali i ribara koji nijesu željeli da stanu pred naše kamere,kran je dobar  neupotrebljiv.

„Ispod dizalice se nalazi stijena koja onemogućava sigurno izvlačenje plovila. Ideja postavljanja dizalice je dobra, ali je nažalost neupotrebljiva“, tvrdi Karamanaga.

Problem predstavlja  i sve veće taloženje pijeska u lučici, te se u najplićem dijelu može pregaziti. Naša redakcija obratila se predsjedniku Upravnog odbora JP Morsko dobro, Džaudetu Cakuliju, koji nam je u pisanom odgovoru kazao da ovo preduzeće ima u vidu razmatranje mogućnosti intervenisanja, kroz  sredstva koja su predviđena za hitne sanacije obale. Zanimalo nas je da li u ovom preduzeću imaju u planu postavljanje  novih vezova za čamce i brodove na teritoriji Ulcinja.

„Novi vezovi za barke i čamce nisu planirani uslijed nedostatka prostornih  mogućnosti i planova. Trenutno je u izradi izmjena i dopuna DSL  Rt Đerane i Port Milena“, potvrdio je Cakuli.

Radovi na izgradnji rampe i postavljanju nove dizalice  započeti su u aprilu, dok je vrijednost ove investicije 54 hiljade eura.  Uslijed pandemije radovi su stopirani, te će prema riječima Cakulija, radovi biti nastavljeni u narednim danima.

  • 1

    Radio