AKTUELNO Više

JP Nacionalni parkovi: Spriječen krivolov na Solani

Prej tvteuta13:52 24 Decembar 2018

Služba zaštite angažovana od strane Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore spriječila je vršenje nezakonite radnje – krivolov ptica, u starom dijelu Solane gdje je lov strogo zabranjen, u subotu uveče, 22.decembra.

Dvojica krivolovaca koji su uspjeli da pobjegnu, spriječeni su u pokušaju vršenja krivolova na patke vabilicama. Odmah je o ovom slučaju obavještena Policija koja je zajedno sa predstavnikom nadležne inspekcije izašla na lice mjesta, kao i NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica. Tom prilikom, između ostalog, pronađen je prsluk sa municijom i ruksak sa vabilicom.

Podsjećamo da Odlukom Vlade Crne Gore Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore već četvrtu godinu za redom upravlja prostorom Ulcinjske solane koja je prepoznata po raznovrstnosti i bogatstvu ptičjeg svijeta.  S tim u vezi, od velikog je značaja saradnja sa svim subjektima koji doprinose zaštiti ovog prostora, a u ovom pravcu posebno pohvale NVO Centru za proučavanje i zaštitu ptica.

Bogatstvo vrsta ptica doprinosi raznovrsnosti ukupnog biodiverziteta i promociji zaštićenih prostora kakav je upravo Solana. Svaka jedinka je važna i posledice njihovog ugrožavanja su višestruke.

Uprava Nacionalnih parkova preduzima sve zakonom definisane mjere u cilju zaštite brojnih prirodnih vrijednosti. U tom pravcu, Nacionalni parkovi Crne Gore apeluju na sve građane da se prema zaštićenim životinjskim vrstama odnose odgovorno i sa najvećom pažnjom, kao i da svojim djelovanjem doprinesu zaštiti i očuvanju ukupnih prirodnih vrijednosti koje po svojim specifičnostima izdvajaju našu zemlju od ostalih zemalja  Evrope.

PR Služba

  • 1

    Radio