AKTUELNO Više

Jevrejska zajednica daje veliki doprinos ukupnoj međuvjerskoj sinergiji u Crnoj Gori

Prej tvteuta09:13 4 Oktobar 2018

Poštovani,

U nastavku je saopštenje Ministarstva za ljudska i manjinska prava i fotografija u atačmentu.

Srdačan pozdrav…

Jevrejska zajednica Crne Gore daje veliki doprinos ukupnoj međuvjerskoj sinergiji u Crnoj Gori i njen je značaj u društvu primjetan i visoko cijenjen izjavio je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka pri susretu sa novoimenovanim predsjednikom Jevrejske zajednice Đorđem Raičevićem.

Zenka je ukazao na važnost dalje afirmacije i jačanja saradnje sa Jevrejskom zajednicom, istaknuvši veoma dobre odnose koji predstavljaju dodatan podstrek za saradnju u brojnim oblastima, naročito  kulturi.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava kontinuirano organizuje konferencije koje imaju za cilj promovisanje univerzalnih vrijednosti zasnovanih na međuvjerskom i međureligiskom skladu,  utemeljenih na solidarnosti i odgovornosti, jednakosti svih religija i uvjerenja.

Ministar Zenka očekuje da će dobra saradnja biti nastavljena i ubuduće,  uz jačanje komunikacije kroz direktan pristup i dijalog, kao najkorektnije i najuspješnije sredstvo komunikacije za koje se Ministarstvo za ljudska i manjinska prava zalaže.

Predsjednik Jevrejske zajednice Đorđe Raičević, zahvalio je ministru Zenki na prijemu i istakao uspješnu saradnju sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava.

Raičević je istakao značaj jevrejskih praznika koji su svi istorijski povezani osim “Jom Kipura”, te predložio ideju stvaranja kulturno – edukativnog centra, koji bi bio otvoren u Glavnom gradu Podgorici. Prema njegovim riječima, ova inicijativa bi učvrstila veze sa lokalnim stanovništvom i doprinijela boljem upoznavanju društva  sa istorijom i običajima jevrejskog naroda, o kojima se, kako je naglasio, danas ipak ne zna dovoljno.

Ministar Zenka je još jednom čestitao Raičeviću imenovanje predsjednika Jevrejske zajednice i poželio mu uspješan dalji rad, kao i kvalitetan nastavak saradnje.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

  • 1

    Radio