SliderMN Više

Izborna tišina počinje u ponoć

Prej tvteuta09:18 17 Mart 2023

Izborna tišina uoči izbora za predsjednika Crne Gore, koji će biti održani u nedjelju, počeće u ponoć. Na izborima će učestvovati lideri Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, Nove srpske demokratije Andrija Mandić, Demokrata Aleksa Bečić i Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

Kandidati za predsjednika države su i jedan od lidera Pokreta Evropa sad Jakov Milatović, poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković i influenser Jovan Radulović.  Glasačko pravo na predsjedničkim izborima ima 542.154 građana. Najviše birača je u Podgorici – 143.608, a najmanje u Šavniku – 1.777

Državna izborna komisija utvrdila je da je ukupan broj birača upisanih u birački spisak u Crnoj Gori 542.154 birača, dok će biti odštampano 558.418 glasačka listića, odnosno rezervnih listića će biti tri odsto.

Biračka mjesta biće otvorena od sedam do 20 sati.

Predsjednički izbori 19. marta biće četvrti od obnove nezavisnosti i osmi od uvođenja višepartijskog sistema. Za predsjednika Crne Gore biće izabran kandidat koji je dobio više od polovine važećih glasova birača koji su glasali.

U drugom izbornom krugu učestvuju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova. Za predsjednika države, u drugom krugu, biće izabran kandidat koji je dobio veći broj glasova izašlih birača.

 

  • 1

    Radio