SliderMN Više

Izabran logotip za ulcinjsku solanu

Prej tvteuta10:25 6 Decembar 2022

Sa zadovoljstvom objavljujemo rezultate pozivnog konkursa za izbor idejno – grafičkog rješenja logotipa Parka prirode Ulcinjska solana. Nakon sabiranja dodijeljenih bodova od strane članova komisije, sastavljene od članova radne grupe koja se bavi unapređenjem upravljanja Ulcinjskom solanom i dva akademska profesora sa Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje, proglašen je pobjednički rad autora Helene Tošić i Nikole Radonjića.
Autori su prepoznali važnost predstavljanja Ulcinjske solane kao dualiteta prirodnog i ljudskog faktora kroz vizuelnu komunikaciju, njihov sklad i međusobnu zavisnost na kreiranju kompleksnih vrijednosti, a ne samo pojedinačno uključivanje prepoznatljivih motiva solane (ptice, so, kulturno-istorijsko nasljeđe, proizvodnja soli).  U stilizovanom akronimu Solana Ulcinj – SOUL (duša), identifikovane su tri ključne cjeline koje kreiraju svojevrsnu “mapu duše – soul map” Ulcinjske solane: priroda (flora i fauna, skladnost ekosistema), nasljeđe (arhitektura, običaji – berba soli) i iskustva (mir – pauza, posmatranje ptica, gastronomija).
Estetske i pejzažne vrijednosti ovog područja ogledaju se u različitim bojama solanskih bazena, u zavisnosti od koncentracije soli u njima, prisustva algi kao i specifične vegetacije koja je adaptirana na uslove povećanog saliniteta. S toga je i izbor kolorita prilagođen odnosima vode, neba, vegetacije i arhitekture. Kako navode autori, SOUL predstavlja univerzalni simbol, kao oličenje i suština sprecifičnih vrijednosti ovog ekosistema.
Pomjerena konstrukcija slova djeluje da insipiriše na dinamiku a zapravo suprotno – naglašava pauzu, skretanje sa svakodnevne rutine i formira grafizam sistema solane. Iz koje god perpsketive ga posmatrali (vertikalna pejzažna, ptičja) formirani znak je isprepletan različitim odnosima (kao i svaki ekosistem), dok je njegova najveća vrijednost upravo u univerzalnom akronimskom nazivu oblikovan do znakovitosti što se najbolje vidi u kasnijim ilustrativnim i piktogramskim obilježjima.
Odabrani logotip ispunio je sve uslove i cilj konkursa, čime će dati jedinstveni vizuelni identitet i prepoznatljivost ovom zaštićenom području.
Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

  • 1

    Radio