SliderMN Više

IZ: Sjutra inauguracija reisa Fejzića

Prej tvteuta12:32 5 Februar 2022

Menšura (inauguracija) Reisa Islamske zajednice Crne Gore, Rifata ef. Fejzića. Fejzić je na tu funkciju reizabran na Izbornoj skupštini Posebnog izbornog tijela za izbor reisa održanoj u Podgorici u novembru prošle godine.

Fejzić je bio jedini kandidat za  Reisa, a tajnim glasanjem dobio je  45 glasova od 47 prisutnih članova izbornog tijela koje čine članovi Sabora, Mešihata i Islamskog vijeća Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Rifat Fejzić funkciju reisa obavlja od 2003. godine.

Fejzić je izabran na šest godina, a funkciju Reisa obavlja od 2003. godine.

Reis Fejzić je rođen 30. decembra 1974. godine u Rožajama. Osnovnu školu završio je u rodnom gradu. Po završetku osnovne škole pohađao je “Gazi Husrev-begovu“ medresu u Sarajevu, a potom nastavio školovanje u Novom Pazaru i Turskoj. Nakon završene medrese u Izmiru, u istom gradu se upisuje na  Islamski fakultet Univerziteta DOKUZ EYLUL, na kojem je diplomirao 1999. godine. Po završetku studija stavlja se na raspolaganje Mešihatu Islamske zajednice, tačnije Odboru Islamske zajednice u Rožajama.

Na izborima održanim 2003. godine, između više kandidata, izabran je za reisa Islamske zajednice u Republici Crnoj Gori. Najmlađi je reis Islamske zajednice u zemljama bivše Jugoslavije. Fejzić je oženjen i otac je tri sina.

Sabor Islamske zajednice u Crnoj Gori 5. aprila 2007.godine donio je odluku o izmjenama i dopunama Ustava Islamske zajednice Crne Gore, kroz četiri amandmana, od kojih se jedan odnosi na dužinu trajanja mandata Reisa, što je upodobljeno Ustavima islamskih zajednica iz okruženja – da mandat traje šest, umesto četiri godine.

  • 1

    Radio