POLITIKA Više

INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE : PAD VAKCINACIJE KOD DJECE

Prej tvteuta19:27 5 April 2016

U posljednjih nekoliko godina, usljed sve češćih poremećaja kod djece roditelji u Crnoj Gori izražavaju veliku zabrinutost povodom vakcinacije njihove djece MMR vakcinom. Ova vakcina, koja za dejstvo ima zaštitu od zaraznih bolesti poput ovčijih boginja, zauški i crvenke obavezna je za djecu  i mora se primiti već od druge godine života. Ono što javnost zabrinjava jesu navodne povezanosti ove vakcine sa autizmom kod djece.

Na konferenciji za medije koja je upriličena povodom Evropske nedjelje imunizacije prikazani su podaci koji ukazuju na porast djece koja nijesu primili MMR vakcinu.

Epidemiolog u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje (IJZ), Dragan Laušević kazao je da roditelji u Crnoj Gori brinu bez potrebe, jer do sada nijesu pronađene veze između ovog poremaćaja i vakcine. Sa druge strane, najnovija istraživanja pokazuju da je od 2013. godine vakcinisano tek 84,5 % djece što je nedovoljno.

Prema riječima Milice Pejović Milovančević, Načelnice Klinike za djecu i omladinu Instituta za mentalno zdravlje iz Beograda nema naučne osnove veze između vakcine i autizma i apeluje na roditelje da je vakcinacija imperativ.

Centar za prevenciju bolesti koji je najveća svjetska institucija koja se bavi tim pitanjem, potvrdio je prije podatke da od 68 djece jedno oboli od autizma, tačnije  od 43 dječaka oboli jedan.

Iz Instituta napominju da je zabrinutost roditelja bespotrebna  i da ovaj poremećaj nije odraz kombinacije ljekova koje se koriste u medicini.

  • 1

    Radio