SliderMN Više

Inspektori UIP-a u Ulcinju zabilježili 776 nepravilnosti, izdato 16 prekršajnih naloga

Prej tvteuta12:42 8 Avgust 2022

Prema posljednjim podacima Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore, u Ulcinju je do 31. jula izvršeno 1006 inspekcijskih kontrola, a podaci pokazuju da je u preko 70% kontrola zabiljena određena nepravilnost.

„Sa pojačanim nadzorom počeli smo 4. jula i prema podacima koje imamo zaključno sa 31. julom izvršeno je 1.006 inspekcijskih nadzora, a izdato je 776 prekršajnih naloga. Imali smo i zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, do sada ih je bilo 16, sve ukupno jedan veliki procenat utvrđenih nepravilnosti u odnosu na ukupan broj inspekcijskih nadzora“, kazao je koordinator Uprave za inspekcijske poslove za Ulcinj Srđan Simović.

Pojačan nadzor vrši radna, zdravstveno  – sanitarna i tržišna inspekcija, a Simović je kazao da će tim intenzitetom raditi do početka septembra. Najčešće su se kršila prava iz domena radne inspekcije, oko 130. 000 eura, najveći broj tih nepravilnosti ticao se nedostatka dozvole za privremeni boravak i rad stranaca, neprijavljivanje na osiguranje kako domaćih tako i stranih radnika, nepoštovanje radnog vremena , prekovremeni rad i dr.

„Zdravstveno – sanitarna inspekcija utvrdila je veći broj nepravilnosti u dijelu neposjedovanja sanitarnih knjižica za zaposlene, analiza vode za piće, bazenskih voda i drugog, a što se turističke inspekcije tiče, najveći dio nepravilnosti odnosio se na nedostatak spasioca na plaži, kod hotela su kontrolisane knjige evidencije gostiju, dešavalo se kažnjanje i za upotrebu duvanskih proizvoda u zatvorenim prostorima“, dodaje Simović.

On je komentarisao i problem nepravovremenog izdavanja potrebnih dokumenata i dozvola za otvaranje privremenih privrednih objekata i dobijanje dozvole za rad, koja se uglavnom izdaju od strane Opštine Ulcinj i Ministarstva unutrašnjih poslova, međutim, Simović je potvrdio da dobar dio privrednika uglavnom kasni sa prikupljanjem neophodne dokumentacije, te je apelovao da to učine ranije u toku godine, a ne neposredno pred početak sezone, kada su ogromne gužve.

Komentarišući ogromne novčane kazne koje su u Ulcinju zabilježene u toku predsezone i u julu mjesecu, Simović je potvrdio da takve, drakonske kazne od više hiljada eura inspekcija Uprave za inspekcijske poslove ne može izreći.

„Prosječna neka naša kazna, kada izađe grupna inspekcija sačinjena od tri inspektora je na nivou od dvije do tri hiljade, i to kada se radi o društvu sa ograničenom odgovornošću, dok je za preduzetnike to i trostruko manje… To je najveća kazna koju mi možemo izreći. Međutim, poreska inspekcija je izricala mnogo veće kazne, ali je, vjerujem, to sve bilo u skladu sa zakonom.  Ja čujem ono što i svaki građanin, ali svaki predmet je za sebe… Poreska inspekcija ne djeluje u sastavu Uprave za inspekcijske poslove, figurali su podaci nekih političkih subjekata da je naplaćeno do tada oko 300 hiljada eura kazni,  i to je daleko od cifre  koju je naplatila Uprava za inspekcijske poslove u tom periodu, što je do tada iznosilo oko 96 hiljada eura“, naveo je Simović.

  • 1

    Radio