REGION/Svijet Više

Incidenti u Sjevernoj Mitrovici, Srbin teško ranjen u Zvečanu

Prej tvteuta15:32 13 Oktobar 2021

Desetine Srba povrijeđeno je, od kojih je jedna osoba životno ugrožena, tokom sukoba sa pripadnicima specijalne kosovske policije na Sjeveru Kosova, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Petar Petković.

U sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo, izvršena je akcija kosovske policije, a građani su bili na ulicama. Kako prenose lokalni mediji, građani su se suprostavili akciji policije puštanjem sirena iz vozila, ispaljeni su suzavci, a teško je ranjena jedna osoba. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Rašku, gdje će imati sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova. Kosovska policija koja je došla iz Južne Mitrovice upala je u jednu od gradskih apoteka kako bi provjerila kosovske carinske papire.

Kod mesta Rudare blokiran magistralni put Mitrovica-Leposavić. Na barikadi su kamioni i okupljeni građani.

Tragovi sukoba vidljivi su na ulicama sjeverne Kosovske Mitrovice, nekoliko vozila je zapaljeno.

Iz kabineta premijera Kosova  Aljbina Kurtija saopšteno je da je jutrošnja akcija sprovedena „u cilju borbe protiv krijumčarenja“ u Prištini, Peći i Kosovskoj Mitrovici.

 

Visoki predstavnik EU Žozep Borel poručio je da su jednostrane akcije kosovske policije na severu Kosova i Metohije neprihvatljive i pozvao na momentalni prekid nasilnih incidenata.

  • 1

    Radio