AKTUELNO Više

Hodžić: “Prvi jugo potopio napere na Adi, betonski blokovi bolje rješenje“

Prej tvteuta11:53 10 Februar 2021

Iako su radovi na hitnoj sanaciji zapadnog dijela plaže na Adi Bojani počeli tek prije nedjelju dana, prvi jugo pokazao je slabost radova koje finansira Morsko dobro. Aktivista civilnog sektora Dželal Hodžić smatra da je ova investicija „bačena para“, te i da se takvim vrećama ne može odbraniti ništa.  Prema njemu, čelnici Opštine, nadležnih ministarstava i stručnjaci trebaju ponovo da se sastanu i da pronađu najbolje rješenje. 

„Neka prođe ovo nevrijeme, i neka pozovu profesora Petkovića koji je autor studije, i na licu mjesta daju svoje mišljenje da bi se na osnovu toga uradio projekat“, ocjenjuje Hodžić. 

Hodžić vjeruje da se sredstva za pravo i trajno rješenje mogu pronaći ali i da je neophodan hitan sastanak čelnika i ljudi iz struke kako bi se čula prava mišljenja, jer ovakva rješenja neće dati dobre rezultate, te ocjenjuje da je za neke radove možda i kasno.  

„Para ima, to su naše pare. Morsko dobro godišnje uzima oko 2 miliona godišnje od Ulcinja, a samo od Ade nekih 500 – 600 hiljada. U suprotnom, ostaćemo bez Ade. Ovo je minut do 12“, zaključuje Hodžić.  

Na press konferenciji koja je prošlog mjeseca održana  u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma predstavljena je Studija očuvanja i revitalizacije plaže na Adi Bojani sa predlozima rješenja. Prof. Petković sa svojim timom je u Studiji budućem projektantu predložio Varijantu 2  koja podrazumijeva  Izgradnju  dva napera, na zapadnom i istočnom kraju plaže i nasipanje oko 220 000 m3 pijeska na erodiranu obalu. kao rješenje revitalizacije plaže na Adi Bojani. Ovim rješenjem bi se obezbijedila dužina plaže oko 630 m, a prosječna širina oko 75 m. Ukupna količina kamena za izgradnju dva napera, dužine 340 i 270 m iznosi oko 34 000 m3. Gruba procjena cijene radova za predloženu varijantu rješenja iznosi oko 3 500 000 eura.  

  • 1

    Radio