Sociale Më shumë

Haxhi Shabani dhe Medjen Shaptafa flasin reth konflitkit Francë – Turqi

Prej tvteuta07:46, 29 Tetor 2020

Ekspozimi i karikaturave te profetit Muhamed gjate ores mesimore ka cuar ne ekzekutimin e Samuel Pati , mesuesit te Historise nga nxenesi 18 vjecare ne France . Kjo ka ngjallur debate dhe traniza ne France , ku per kete akt fajesohet Islami , dhe ne anen tjeter jane vendet me shumice muslimane te cilat kane dale ne mbrojtje te besimit te tyre .
Debatet ne mes te Presidentit franez  Makron dhe atij turk  Erdogan sa vijne dhe ashpersohen , duke bere qe pasojat te ndihen qe tani .  Produktet franceze dale-ngadale po ndalohen per konsumatoret ne Turqi dhe ne vemdet e tjera muslimane si kunderpergjigje ndaj kerkeses se Macron per ti terhequr nga tregu produktet hallall qe qarkullojne  ne vendin te cilin e drejton .
Teologu nga Komuna e Ulqinit ,  Medjen Shaptafa  deklaroi per TvTeuta se keto dukuri duhet te gjykohen me objektivitet me qellim qe te vihet ne nje perfundim te drejte dhe qe askush te mos bjere prehe e ketyre veprimeve .
” Gjithmone kur krimi kryhet nga nje musliman behet fjale per sulm terroist , ne te kunderten sulmuesi etiketohet si i ” Semure mendore ” .   Reagimet e presidentit turk Erdogan , sipas teologut Shaptafa jane te arsyeshme. Fjala xhihad apo flijim per fene islame eshte keqkuptuar edhe nga vete praktikuesit e fese , shton teologu Shaptafa .
Studiuesi Haxhi Shabani tha per TvTeuta qe ” Edhe viktima edhe vrasesi , jane viktima te disa ideologjive ” .
” Asnje vrasje nuk duhet arsyetuar ” – shtoi nder te tjera Shabani . Sipas tij  “bota ka nevoje per me shume paqe dhe jo per dhune ” .  Edhe krahas qellimit te atyre qe fshihen pas ketyre trazirave , Shabani shpreson qe keto dukuri nuk do te shendrohen ne perplasje me te medha .  Deklaratat e Macron-it shkaktuan zemerime jo vetem ne Turqi . Edhe marketet ne Katar . Jemen apo Kuvajt bene thirje per bojkotimin e produkteve franceze . Mallrat nga Franca do te ndalohen gjithashtu edhe ne Jordani.

  • 1

    Radio