AKTUELNO Više

Hajduković:“Drastičan pad vakcinacije MMR-om,nismo daleko od epidemije morbila“

Prej tvteuta11:42 13 Mart 2021

Tek svako peto dijete  u Crnoj Gori primilo je u toku prošle godine MMR vakcinu, pokazuju neki nezvanični podaci. Pedijatar dr Srećko Hajduković kazao je za TV Teuta da je evidentan drastičan pad vakcinisane djece. Prema nekim procjenama pad je zabilježen za više od 70%, što je prema riječima Hajdukovića alarm za ozbiljno stanje povodom kojeg se mora reagovati.
„Sa stopom vakcinisane djece od  85-90% spali smo na 20-25%, što je drastičan pad. To je svakako rezultat jakog uticaja antivakcinalnog lobija, koji je dobio nezasluženi publicitet u javnosti  u odnosu na struku, ali je i neinformisanost građana razlog za ovakve brojke“, tvrdi Hajduković.
Zamjerki ima i na račun ljekara jer se, kako Hajduković tvrdi -ljekari  nijesu dovoljno snažno suprotstavili takvim neprovjerenim tvrdnjama.
„Nijedna relevantna studija nije pokazala uzročno-posljedničnu vezu nakon primanja MMR vakcine i navodnog izazivanja autizma kod djece“, ocjenjuje Hajduković.

Posljednjih nekoliko godina u Crnoj Gori, ali i šire MMR vakcinu „bije loš glas“, što se najviše odnosi na njenu navodnu povezanost sa pojavom autizma. To je bacilo u dilemu roditelje da li da vacinišu djecu ili pak ne. Međutim, roditelji u Crnoj Gori  obavezni su da vakcinišu djecu protiv deset zaraznih bolesti, a ako to ne učine, moraju da plate novčanu kaznu do 500 eura.

„Vakcina je obavezna, međutim, veliki broj roditelja se oglušuje o takve naredbe, i takvim ponašanjem nijesmo daleko od pojave još jedne epidemije, a to je epidemija  morbila“, zaključuje Hajduković. 

  • 1

    Radio