SliderMN Više

Hajdinaga: Posredovanjem ZZZCG zapošljeno 15 hiljada građana

Prej tvteuta15:34 26 Decembar 2023

Direktnim posredovanjem Zavoda za zapošljavanje u 2023. godini posao je dobilo 15,5 hiljada građana, saopštio je vršilac dužnosti direktora ZZZCG Gzim Hajdinaga. On je predstavljajući rezultate u godini na izmaku, kazao da je u odnosu na isti period prošle godine broj nezaposlenih smanjen za gotovo 6.000.

Na tržištu rada Crne Gore, u godini na izmaku, prisutni su pozitivni trendovi koji se ogledaju kroz smanjenje broja nezaposlenih lica sa evidencije odnosno stope registrovane nezaposlenosti, ocijenio je Hajdinaga.

foto: ZZZCG

“Na evidenciji Zavoda nalazi se 40.012 lica, od čega su veća polovina žene (58 odsto). U odnosu na isti dan prethodne godine došlo je do smanjenja nezaposlenosti za gotovo 6.000 lica. Stopa registrovane nezaposlenosti iznosi 14 odsto i za 2.8 procentna poena je niža nego lani”, saopštio je Hajdinaga.

Pozitivni trendovi na tržištu rada, ocijenio je prvi čovjek Zavoda, rezultat su prije svega intenzivnih privrednih aktivnosti u državi, ali i onih koje realizuje institucija kojom rukovodi.

“Aktivacijom svih kapaciteta nastojali smo ublažiti trend zapošljavanja strane radne snage i uticati na što veće zapošljavanje domaće. Zavod je tokom prethodnih 12 mjeseci izvršio čak 52,5 hiljade posredovanja za gotovo 30 hiljada lica. Budući da je u čitavoj 2022. godini izvršeno svega 6.000 posredovanja za oko 4.000 lica matematika je jasna – u ovoj godini je broj posredovanja skoro 9 puta veći, a posredovalo se za 7 puta više lica što su rezultati višestruko bolji nego više godina unazad”, precizirao je Hadinaga.

Dodao je da su u ovoj godini poslodavci, posredstvom Zavoda za zapošljavanje, prijavili više od 29 hiljada slobodnih radnih mjesta, 6,5 odsto više nego prošle godine.

  • 1

    Radio