EKONOMIJA Više

Hajdarpašić:“ Tržište je stabilno, ali uvozno zavisno“

Prej tvteuta12:03 2 Maj 2020

Crnogorsko tržište je stabilno, ali je uvozno zavisno i u narednom periodu se treba posvetiti domaćoj proizvodnji i okrenuti se domaćim proizvođačima. To je u razgovoru za TV Teuta kazao privrednik i vlasnik trgovinskih objekata u Ulcinju Rizo Hajdarpašić.

„Podaci koji su objavljeni za prošlu godinu govore da je crnogorsko tržište u velikoj mjeri zavisno od uvoza. Velike zemlje su posebno u martu mjesecu tražile nova tržišta i uvoz iz zemalja koje nijesu zabranile izvoz svojih proizvoda, i stanje je bilo poprilično kritično, međutim tržište se u međuvremenu stabilizovalo“, kaže Hajdarpašić.

Na pitanje da li bi trebalo ukinuti neradnu nedjelju za trgovine, na šta su ponovo apelovali iz Unije poslodavaca, Hajdarpašić kaže da bi to bilo realno i da bi se slobodan dan za radnike u trgovini nadomjestio drugim danima, te tvrdi da je nedjelja dan kada u Crnoj Gori gotovo ništa ne radi te i da određenom broju zaposlenih ne odgovara neradna nedjelja.

„Mislim da je ta priča sasvim na mjestu, iz razloga što su slobodni dani, kada govorim za  svoje zaposlene, a vidim da je to i slučaj kod drugih poslodavaca – nadoknađivani i ranije. Evidentan je i pad prometa i mislim da ova neradna nedjelja ne odgovara nikome.“

Potrošači prema njegovim riječima  cijene domaće proizvode,ali se oni rijetko mogu naći na rafovima u Crnoj Gori, izuzev nekoliko lanaca koji su otkupljuju lokalne proizvode. Ipak, uvozni lobiji u određenoj mjeri  koče plasiranje crnogorskih proizvoda i tome se mora posvetiti dodatna pažnja.

„Domaći proizvodi su na rafu jeftiniji, s tim što se razni trgovački lanci  teško odlučuju da ubace domaće proizvode zbog uvozno zavisnih firmi,  koje imaju veliku moć na trištu i koje zbog raznih ugovora moraju da plasiraju uvoznu robu“, ocjenjuje vlasnik marketa SARS.

Hajdarpašić ne vjeruje da će doći do pada ili drastičnog porasta cijena prehrambenih proizvoda, jer je takva pojava ipak izostala u najgorem periodu, u martu i aprilu. Pad cijena naftnih derivata može uticati na korigovanje cijenja određenih proizvoda, međutim drastične promjene se ne očekuju.

„U momentu  najveće krize vidjeli ste da nije došlo do drastičnih izmjena cijena, tako da vjerujem da će cijene i u narednom periodu biti stabilne, izuzev osnovnih namirnica koje će možda pojeftiniti, i  koje diriguju cijene drugih proizvoda.“

Iako veliki dio javnosti smatra da su trgovinski objekti u Crnoj Gori itekako zaradili u ovim momentima, Hajdarpašić je kazao da je evidentan porast prometa zabilježen u martu, ali da je u aprilu, uslijed zabrana i nagomilanih zaliha došlo i do pada prometa, te kaže da će  u narednom periodu glavni problem biti nedostatak likvidnih sredstava.

  • 1

    Radio