SliderMN Više

Green Home upozorava na radove u borovoj šumi, nadležni da utvrde odgovornost

Prej tvteuta14:50 1 Novembar 2023

Nevladina organizacija „Green Home“ objavila je reagovanje povodom radova koji se izvode u borovoj šumi u Ulcinju, u neposrednoj blizini hotela Albatros. Naime, oni su objavili fotografije na svojoj stranici, gdje se, kako tvrde, vidi neadekvatno čišćenje prostora za postavljanje vodovoda.

izvor: Green Home

„Pozivamo Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Opštinu Ulcinj, Morsko dobro, Upravu za inspekcijske poslove da u skladu sa svojim nadležnostima utvrde odgovornost za devastaciju borove šume u Ulcinju. Iako je pitanje nelegalnih aktivnosti u šumama dovedeno do usijanja, i praktično se svakodnevno o tome govori u medijima, nekoliko desetina metara od obale Ulcinja imamo situaciju o kojoj svjedoče fotografije. U vremenu kada se svakodnevno govori o potrebi očuvanja svakog stabla i sadnji novih, mi svjedočimo brutalnoj sječi borove šume zbog otvaranja puta. Način na koji je otvoren put u dijelu grada iza hotela Albatros u borovoj šumi u Ulcinju, je neprihvatljiv“, stoji u saopštenju Green Home-a.

izvor: Green Home

Iz ove NVO ističu da su, osim što su pokidana i oborena stabla koja su bila direktna smjetnja u ovom poslu, brojna okolna stabla  polomljena i oštećena.

„Godinama se priča o propadanju šume na tom potezu i ne samo što se ne nalazi način da se ta šuma revitalizuje, nego se uništavaju potpuno zdrava stabla pod teškim mašinama nesavjesnih investitora i izvođača radova i uz potpuni nedostatak reakcije nadležnih institucija. Paradoksalno je da se upravo pod brendom Borove šume prodaju placevi na ovom prostoru, a ubzro nakon toga borova šuma postaje žrtva svoje atraktivnosti. Podsjećamo javnost da borova šuma u Ulcinju, osim što ima ekološku funkciju u očuvanju biološke i pejzažne raznovrsnosti, ima i funkciju u zaštiti zemljišta od erozije, kao i u ublažavanju mikroklimatskih uslova. Šuma crnog bora i čempresa koji je sađen 50tih i 60tih godina prošlog vijeka je izuzetna vrijednost ovog područja“, zaključuje se u saopštenju.

  • 1

    Radio