Uncategorized Više

„Green Culture“ nastavlja tradiciju u Ulcinj

Prej tvteuta12:36 10 Maj 2016

Od 12. do 14. maja na Adi Bojani će se održati „Green Culture ekspedicija 2016″, događaj posvećen kolektivnoj diskusiji učesnika o tome šta za jednu državu znači razvijanje ekoloških propisa, i koja je uloga kulture u tom procesu. Organizator manifestacije je „Krug“, međunarodni centar za održivu kulturnu saradnju.

Kako je maj ujedno i mjesec proslavljanja decenije nezavisnosti Crne Gore, zemlje koja je među prvima na svijetu Ustavom definisana kao „ekološka“, to čini crnogorsko tle najpodesnijim za diskusiju na temu: „Šta za jednu zemlju predstavlja epitet „ekološke“, i zašto bi trebalo da strijemimo ka tome?“.

Novitet koji „Green Culture“ uvodi na ovogodišnjem događaju je primjena „Tehnologije Otvorenog Prostora“, metode koja će svim prisutnim učesnicima omogućiti da i sami postanu govornici na radionicama, i javno iznesu svoje prijedloge rješenja gorućih ekoloških problema.

Među deset glavnih, programom predviđenih govornika će se naći renomirani lideri i eksperti svojih oblasti, djelatnici iz oblasti kulture i akademici iz Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke kao i predstavnici lokalnih inicijativa kao sto su NVO „Eco-logic“ i građanska inicijativa „Budva 2020“. Prisutni će na Adi Bojani, oazi čistog vazduha, biti u mogućnosti da čuju rezultate njihovih dugogodišnjih istraživanja u ovoj oblasti, kao i prijedloge kako najlakše utabati stazu ekološki održivom načinu života. Tik uz more održaće se prikazivanje dokumentarnog filma „Neposlušnost“, čiji su autori članovi NVO „350.org“, panel diskusije, kao i radionice za najmlađe. Programom je predviđen i izlet na Skadarsko jezero.

Već četvrtu godinu zaredom, „Green Culture“ nastavlja sa istraživanjem novih pristupa koji bi nas doveli do željenog cilja – probuđenog, ekološki osviještenog društva, sa kreativnim sektorom u ulozi motora koji zelenu revoluciju pokreće naprijed.

  • 1

    Radio