Građanima (uglavnom) niko ne traži kovid potvrde

Prej tvteuta14:58 28 Septembar 2021

Od 25. septembra na snazi su nove kovid mjere, a koje između ostalog podrazumijevaju posjedovanje Nacionalne digitalne kovid potvrde za ulazak u poslovne centre,poslovne zgrade u okviru kojih posluju više od tri privredna subjekta i objekte koji se bave trgovinom neprehrambene robe, a čija površina prelazi više od 1.000 metara kvadratnih.

Malobrojni prolaznici koji su željeli da govore pred kamerama uglavnom su bili stariji, i svi koje smo pitali potvrdili su nam da su se vakcinisali. Većina njih to je učinila isključivo zbog svog zdravlja, a ne zbog novih propisa.

„Sjutra je 15 dana da sam se revakcinisao, i sjutra dobijam potvrdu. Do sad mi niko je niđe nije tražio„, kaže jedan od prolaznika.
„Podržavam to da se u neke ustanove traži potvrda za ulazak. Ne samo za nas, nego za sve. Silom se ništa ne može, ali doćiće vrijeme i da će morat silom. Vakcinisao sam se zbog sebe“, kaže jedan prolaznik koji dolazi iz Bujanovca.

Među njima bilo je i državljana stranih zemalja, kojima – izuzev na granici – niko nije tražio potvrdu.

„Dolazimo iz Austrije. U Crnoj Gori smo od 9. Septembra. Vakcinisao sam se, dva put. Vakcinacija mora biti dobrovoljna. Svakako mislim da je to jedina mogućnost da se nešto učini protiv pandemije“, kazao nam je par iz Austrije, koji su nam potvrdili da su im na granici tražili potvrdu.

Već prvog dana nakon objave novih mjera i pravila, u jednom objektu neprehrambene robe u Ulcinju, a čija je površina veća od hiljadu kvadrata nove mjere dočekali su spremno, i kako su nam kazali do sada nijesu imali neprijatnih situacija sa kupcima. Na ulazima se provjeravaju potvrde, koje građani uglavnom imaju i na telefonima, dok neki koji nijesu vakcinisani pronađu  i alternativna rješenja kako bi obavili trgovinu.

„Vidim da kupci razumiju situaciju, pridržavaju se pravila. Nisu svi vakcinisani, i mi izlazimo u susret i njima, donosimo im robu do vrata, i želimo da impružimo uslugu do samog kraja. Želimo sve kupce da zadržimo, i apelujem na građane da nam ne zamjere što se traži potvrda, ali moramo da poštujemo pravila koje nam je država odredila“, potvrdio nam je poslovođa kompanije „Okov“ u Ulcinju Stevo Pepđonović, u čiji se objekat  od subote mora pokazati  potvrda na ulazu u objekat.

Dobar dio odraslih građana Ulcinja primio je bar jednu dozu vakcine, a nemala je i brojka onih koji su revakcinisani još mnogo prije donošenja novih mjera. Sa druge strane, veliki je broj građana koji su u proteklom periodu preležali kovid, te čekaju da nakon određenog perioda prime vakcinu. Ono što smo primijetili na ulicama grada jeste i da jedan dio građana i na ulici nosi masku, što nije obavezna ali je preporučena mjera.

Situacija bi se mogla promijeniti ukoliko se nastavi trend pada novoinficiranih koronavirusom, što je slučaj u Ulcinju u posljednjih nekoliko dana. Ipak, oni koji se nijesu vakcinisali do sada, barem jednom dozom, naći će se u dilemi kako će obavljati neke jednostavne dnevne obaveze, kao što  je obavljanje trgovine, ispijanje kafe u ugostiteljskim objektima i slično. Naime,  od 9. oktobra Nacionalna digitalna kovid  potvrda biće neophodna i za ulazak u objekte koji se bave prodajom i prehrambenih proizvoda, a koji imaju površinu od hiljadu i više metara kvadratnih.

S. Vukčević

  • 1

    Radio