EKONOMIJA Više

Gostima Ulcinj uglavnom povoljna destinacija, najjeftiniji smještaj, najskuplji restorani

Prej tvteuta16:05 11 Jul 2023

Iako su cijene prehrambenih, industrijskih, uslužnih i drugih djelatnosti i usluga ne samo u Crnoj Gori već i širom regiona u odnosu na prošlu godinu značajno porasle, turistima koji ovih dana ljetuju u Ulcinju hrana, cijene plažnog mobilijara a posebno smještaj je – kako ističu pristupačan. Tradicionalni gosti Ulcinja, oni sa Kosova, iz Srbije, Makedonije, Bosne kao i Poljske, Njemačke pa i dijaspora i ove godine ne mijenjaju Ulcinj kao destinaciju svog odmora, dok neki ipak imaju zamjerke – uglavnom na cijene u restoranima, kao i nekih uslužnih djelatnosti poput taksi prevoza.

„Mi živimo u Njujorku, ovdje smo od 1. maja do septembra, tu smo tokom cijelog ljeta. Imamo svoju kuću u Pinješu već 20 godina. Cijene su vam prilično skupe u odnosu na zarade, mi živimo u Americi i tamo je sve skupo, ali ovdje je skuplje. Na primjer baldehine su digli sa 40 na 50 eura, to je smiješno“, ocjenjuje jedna gošća, porijeklom iz Ulcinja.

„Smještaj je jako dobar,  cijene su malo naduvane, veće su u odnosu na lani. Ali smještaj je jako lijep,sam Ulcinj je jako lijepo mjesto. Ima razlike u cijenama hrane, u restoranima, rekao bih da su  u odnosu na prošlu – pretprošlu godinu cijene u restoranima veće za 3,4  eura za neka standardna jela“, dodaje jedan turista iz Švajcarske.

gostima najjeftiniji smještaj u Ulcinju

 „Danas nam je prvi dan, prvi put smo u Crnoj Gori i u Ulcinju.. Lubenicu od nekih 8 kila platili  smo 7 eura. Je li skupo? Ne bih vam znao reći. Smještaj smo našli na internetu, a cijena je sjajna“, potvrdio nam je turista iz Poljske.

Ipak, u skladu sa mogućnostima treba uskladiti i želje. Tako se u Ulcinju još uvijek može pronaći plažni mobilijar za 8 eura, dok je prosjek 12 eura za komplet ležaljki sa dva suncobrana, od 25 pa sve do 100 eura trebalo bi izdvojiti za dnevni najam popularnih baldehina.

Za ručak ili večeru skromnijeg menija jedna četvoročlana porodica trebala bi izdvojiti najmanje četrdesetak eura. Ipak, cijene nijesu iste u svim djelovima grada, pa se tako uz malo potrage mogu pronaći povoljne cijene u restoranima, barovima, dok se po cijenama smještaja Ulcinj još uvijek izdvaja u odnosu na druga primorska mjesta.

Širu verziju ove priče pogledajte u večerašnjem izdanju emisije „Hronika Ulcinja“, od 20 i 30.

  • 1

    Radio