SVIJET Više

Godinu dana od početka rata u srcu Evrope, mir se još ne nazire

Prej tvteuta09:33 24 Februar 2023

Na današnji dan, prije godinu dana, počeo je rat u Ukrajini, kome se na žalost, još uvjek ne nazire kraj.

Prije tačno godinu dana Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu – najveći rat na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata. Životi Ukrajinaca promijenili su se zauvijek. Porodice su razdvojene, desetine hiljada  ljudi su ubijeni, dok su brojni ukrajinski gradovi razoreni.

Prema svemu sudeći, okončanje ratnih dejstava nije ni na vidiku, jer nema čak nikakvih nagovještaja ni o početku pregovora između Rusije i Ukrajine niti ikakve šanse da lideri ove dvije zemlje sjednu za pregovarački sto.

Ovaj rat je iscrpio i one koji pomažu Ukrajini pa se sve jasnije čuje da više ne može ni da se postigne da se proizvede toliko municije koliko je Ukajini potrebno.

Rat u Ukrajini je ostavio i ostavlja velike ekonomske posljedice, najviše po Evropu, koja je zavisila od ruskog gasa, a koga sada nema zbog sankcija koje su Rusiji uvedene.

Početak „vojne operacije“, kako ju Rusija zove, objavio je Putin 24. februara 2022. godine. Mnogi nikada neće zaboraviti taj datum. Putin je tada u vanrednom obraćanju istakao da će Moskva težiti „demilitarizaciji i denacifikaciji“ Ukrajine, te pozvao ukrajinske vojnike da odlože oružje.

Rusija je počela „vojnu operaciju“ nakon obraćanja vlasti Donjecke i Luganske Narodne Republike sa molbom za pomoć da odbiju pripremljeni napad snaga lojalnih Kijevu.

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se širom ukrajinskog glavnog grada Kijeva, a Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine, upozorio je: „Ako neko pokuša da oduzme našu teritoriju, našu slobodu, naže živote… mi ćemo se braniti.“

Tokom ovog rata koji traje godinu dana ruske snage su zauzele najveći dio Donjecke i Luganske Republike, kao i djelove hersonske i zaporoške oblasti.

Sve ove teritorije prethodno su održale referendume i primljene su u ustavnopravni poredak Rusije, odnosno postale su ruske teritorije. NATO, SAD i Evropa su se izjasnili da ne priznaju ove referendume.

Jedna od najvećih promjena od početka rata bilo je oružje koje se koristi i ko ga šalje.

Rusija je drugi najveći izvoznik oružja na svijetu i na početku rata ruska vojska izgledala je mnogo moćnija od ukrajinske.

Ali, godinu dana kasnije, vojnu opremu Kijevu šalje više od 30 zemalja.

Njemačka, Poljska i još neke zemlje najavile su brzo slanje tenkova leopard, a Amerika abrams. Između ostalih, SAD, Velika Britanija, Kanada i Australija šalju haubice M777 i moćne raketne sisteme kao što su HIMARS M142. Zelenski apeluje da im to nije dovoljno i zatražio je i borbene avione, a izrazio je i nezadovoljstvo zbog brzine kojom se Ukrajini šalje oružje, prenose mediji.

Evropska komisija procijenila je da je tokom ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini nanesena šteta u vrijednosti od 600 milijardi evra.

U ratu je poginulo hiljade ljudi, ali nijedna strana ne želi da objavi zvanične vojne podatke o tome. Prema pisanju medija broj vojnih žrtava na obije strane se procenjuje na 200.000 ljudi.

Savjet Ujedinjenih nacija za ljudska prava objavio je 21. februara da je više od 8.000 civila ubijeno je u Ukrajini otkako je Rusija započela specijalnu vojnu operaciju prije godinu dana.

Prema podacima koje je objavio Visoki komesarijat Organizacije ujedinjenih nacija za ljudska prava (ONHCR) tokom godinu dana sukoba, na obije strane poginulo je najmanje 8.006 civila, a ranjeno je više od 13.287.

Ista organizacija navodi i da je zbog rata raseljeno 14 miliona, a da je potrebno obezbijediti humanitarnu pomoć za skoro 18 miliona ljudi.

Prema navodima UNHCR-a oko 7,7 miliona izbjeglica iz Ukrajine, koja broji 44 miliona stanovnika raseljeno je u zemlje širom Evrope, a situaciju su opisali kao „najbrže prisilne pokrete populacije još od Drugog svjetskog rata“.

  • 1

    Radio