EKONOMIJA Više

Godine prolaze, radnici Solane i dalje na čekanju

Prej tvteuta18:38 14 Novembar 2020

Ni petnaest godina od stečaja Solane, ne vidi se svijetlo na kraju dugačkog tunela problema radnika ovog nekadašnjeg giganta. Gostujući u jutarnjem programu Televizije Teuta, predstavnik Sindikata bivših radnika Solane „Bajo Sekulić“ Saša Mitrović, kazao je da su prije dva mjeseca, iz tri puta, dobili po 1.100 eura, što je posljednja uplata na ime potraživanja radnika.
„Za šest godina smo ukupno dobili oko četiri hiljade eura po zaposlenom, što je oko 600 eura godišnje.  To je jako mala cifra ako se uzmu u obzir naša potraživanja koja dostižu oko milion i po eura, plus nekih 200 – 300 hiljada eura za radnike koji su ranije napustili Solanu“, kazao je Mitrović, koji je potvrdio da je taj novac ostvaren od prodaje starog željeza i da sada nemaju više ni šta da prodaju, kako bi ih isplatili.
Pored toga što im je isplaćen tek deseti dio njihovih potraživanja, zbog nepovezanog radnog staža, u periodu od 2009. do 2014. godine, nekoliko bivših radnika ne može da stekne uslov za penziju. U maju mjesecu predati su ugovori Ministarstvu rada i socijalnog staranja, međutim, konkretan odgovor još uvijek nijesu dobili, a njihovu sudbinu dijeli još oko pet hiljada radnika propalih preduzeća u Crnoj Gori.
„Bez obzira kolika vam je plata bila, sredstva će biti uplaćena na minimalac, i to se odnosi samo na one radnike koji stiču uslove za penziju“, dodao je Mitrović.
Bivši radnici se nadaju da će i sa promjenom vlasti u Crnoj Gori neko konačno riješiti njihov problem, te smatra da bi bez uticaja Evropske Unije, ambasadora određenih zemalja, prije svega Njemačke, ali i nevladinog sektora – Solana bila pretvorena u neku vrstu luke, ili turističkog kompleksa, što je kako kaže – bio krajnji cilj vlasnika zemljišta.

  • 1

    Radio