AKTUELNO Više

Ginekolog dr Milan Rolović:  Iskoristite mogućnosti besplatnog pregleda i testiranja u Domovima zdravlja

Prej tvteuta14:11 18 Januar 2019

Tokom gostovanja u jutarnjem programu RTV Teuta ginekolog dr Milan Rolović govorio je o promjenama na grliću materice. Rolović je kazao da među jednim brojem žena i djevojaka vlada strah od pomena samog HP virusa, koji je česta pojava kod pripadnica nježnijeg pola.
„Prema podacima kojima raspolaže ulcinjski dom zdravlja do 10 posto žena koje se testiraju na HP virus budu pozitivne. Ne treba ih prepadati time da je to nešto zastrašujuće, jer je u svijetu registrovano i nabrojano na desetine vrsta ovog virusa. Adekvatnim liječenjem ovog virusa ali i bilo kojih drugih promjena koje se mogu pronaći u grliću materice mogu se spriječiti maligna oboljenja. Ključ svega je redovna kontrola, koja ukoliko na prva dva redovna testiranja pokaže uredan nalaz, treći se može raditi nakon nešto duže pauze“, kazao je Rolović.
On preporučuje da žene iskoriste priliku da kroz program koje sprovodi Ministarstvo zdravlja izvrše kontrolu i testiraju se na HP virus.
„To je jedan veoma dobar program, i  velika je šteta da za jedan bris ili kontrolu ne iskoristite priliku i naknadno platite testiranje stotinak eura, kada to možete uraditi besplatno“ savjetuje Rolović.

  • 1

    Radio