SliderMN Više

Galić: „Tri zarazne bolesti prijetnja za 16.500 djece predškolskog uzrasta“

Prej tvteuta11:12 13 Maj 2022

DAN – Direktor Instituta za javno zdravlje, epidemiolog Igor Galić ocijenio je u razgovoru za „Dan“ da su svi segmenti u društvu odgovorni zbog rizično malog broja djece u Crnoj Gori, koja su primila obaveznu MMR vakcinu, koja štiti od tri zarazne bolesti – malih boginja (morbile), rubeole i zaušaka. On je potvrdio da smo među državama sa najmanjim brojem djece vakcinisane po obaveznom kalendaru vakcinacije, a koja su rođena 2020. godine. U ovom uzrastu nevakcinisano je 5.754 mališana. Vakcinu nije primilo ukupno 16.495 djece predškolskog uzrasta.

Po obaveznom kalendaru vakcinacije, prvu dozu djeca primaju sa navršenom prvom godinom života, a drugu kada napune šest. Galić objašnjava kako se smatra da su oni koji su primili drugu dozu zaštićeni od pomenutih bolesti i u kasnijem životnom dobu.

Upitan da li zdravstveni radnici, odnosno pedijatri mogu garantovati bezbjednost MMR vakcine, Galić je izjavio da „dolazimo do pitanja gdje vam niko u zdravstvenom sistemu neće 100 odsto garantovati ni zašta, u smislu da neželjenih dejstava neće biti“.

  • 1

    Radio