POLITIKA Više

Forca:“Nezakonit politički udar nove većine na Radio-televiziju Ulcinj“

Prej tvteuta15:47 31 Maj 2021

Nova demokratska snaga Forca uputila je saopštenje za medije, povodom najave dnevnog reda naredne sjednice SO Ulcinj. Oni su u saopštenju reagovali na dnevni red naredne sjednice SO Ulcinj, na kojoj će se između ostalog, razmatrati razrješenja upravnih odbora u nekoliko javnih preduzeća.

„Dnevni red treće sjednice Prvog redovnog zasjedanja Skupštine Opštine Ulcinj je najava još jednog udara na organe lokalne uprave i njene servise. Do sada neviđeno u parlamentarnoj praksi, na začelju prijedloga dnevnog reda se pojavljuju tačke za razrješenje upravnih tijela javnih preduzeća i institucija koje je osnovala Opština Ulcinj. Među tim tačkama se našao i prijedlog razrješenja Savjeta Radio-televizije Ulcinj“, navodi se u saopštenju.

„Ne mareći za štetu koja će nastati zbog ovakvih odluka, a o kojoj će se tužilaštvo sigurno pozabaviti, ova većina pokazuje i elementarno nepoznavanje još jednog u nizu zakona– Zakona o elektronskim medijima, kao i nepoznavanje temeljnih principa javnog informisanja. Javnost obavještavamo da ne postoje pravne pretpostavke za razrješenje Savjeta Radio-televizije Ulcinj, koji redovno izvršava svoje obaveze predviđene zakonom, za razliku od Opštine koja o ovoj instituciji, njenim radnicima a i građanima očito ne mari“, ocjenjuju iz Force.

Oni su o ovom, kako tvrde, kršenju zakona principa nezavisnosti medija, obavijestili  Agenciju za elektronske medije, Ministarstvo javne uprave digitalnog društva i medija, Predsjednika Skupštine Crne Gore, Kancelariju OEBS-a u Crnoj Gori, kao i Ambasade EU, SAD, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva i Sindikat medija CG.

„Pozivamo sve odbornike Skupštine opštine Ulcinj da se ova tačka skine sa dnevnog reda i da se stavi tačka na samouništavanje lokalne samouprave i njenih institucija“, zaključuje se u saopštenju koje potpisuje funkcioner Force dr Ilir Čapuni.

  • 1

    Radio