SliderMN Više

FORCA se ogradjuje od glasanja Crne Gore protiv rezolucije UN

Prej tvteuta14:44 15 Jul 2023

Saopštenje za javnost

Koji je razlog što je Crna Gora glasala protiv rezolucije kojom se osuđuje spaljivanje svete knjige Kur’ana?

Stav crnogorske diplomatije u Savjetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UNHRC) je ne samo iznenađujući već razočaravajući i u potpunosti pogrešan i štetan.

FORCA najoštrije osuđuje glasanje Crne Gore 12. jula, kojim je bila protiv Rezolucije kojom se ovo paljenje osuđuje kao vjerska mržnja koja predstavlja podsticanje na diskriminaciju, neprijateljstvo i nasilje.

Diplomatija, koja ima tehničkog ministra i Vladu, glasajući na način kako je glasala, napravila je grešku bez presedana koja nema racionalno objašnjenje.

Ovakvo glasanje pokazuje koliko je sistem vlasti osakaćen kompromisima i ekstremnim populizmom u kojem preživljava svoje dane na vlasti.

Crna Gora je sekularna država i glasanje za rezoluciju bi pokazalo da se Crna Gora nalazi na braniku suživota i vjerske tolerancije kao dragocjene vrijednosti, a ne zlonamjerne i kratkovide podjele.

Ponavljamo da se FORCA ograđuje od sramnog glasanja izdvajajući ono što smo naglasili da vlast mora djelovati i poštovati ljudska prava manjina, a ne koristiti samo prazne priče, riječi i floskule kosmopolitizma.

FORCA

  • 1

    Radio