POLITIKA Više

Forca: Moramo sačuvati mir i njegovati međureligijski i međuetnički sklad

Prej tvteuta23:45 5 Jul 2019

Nova Demokratska Snaga Forca, u vezi sa najavljenom aktivnošću Srpske pravoslavne crkve u Svaču, iznosi sledeće

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Nova Demokratska Snaga Forca ostaje lojalna jednoglasnoj odluci vladajuće koalicije u Opštini Ulcinj ( albanskih nacionalnih partija, DPS i SD) održanoj 02. jula,  kojom se  namjera srpske pravoslavne crkve da se liturgija održi na arheološkom lokalitetu Svač, naseljena potpuno sa nepravoslavnim stanovništvom, smatra neprihvatljivom i  iritirajućom za stanovnike Ana e Malit i Ulcinja.

Takođe dodajemo, da zahvaljujući angažovanju Albanskog nacionalnog savjeta, Skupštine Opštine Ulcinj, ulcinjskog muzeja i lokalne zajednice Ane e Malit, postavljeni su temelji pravne zaštite arheološkog nalazišta Svač i ulcinjskog Starog grada, ne nasjedajući na provokacije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

S toga nas zabrinjava činjenica da se spominje i učešće pravoslavne autokefalne albanske crkve za koju smo sigurni da nije upoznata sa brigama i osjećajima albanaca u Crnoj Gori naspram ovakvih akcija. Prema tome, njeno ime i srdačnost sveštenstva pravoslavne autokefalne albanske crkve se zloupotrebljava da bi se legitimisala naredna provokacija.

Na kraju, osim zaštite spomenika koja se uvode u zakonske okvire svi zajedno, moramo  sačuvati  mir i njegovati međureligijski i međuetnički sklad za koje se odlikuju  Albanci i Crna Gora.

Kao i uvijek bez naše krivice, nama albancima u Crnoj Gori, poštujući stranu zakona učinjene su nam  nepravde od  kršioca  zakona koji su obično ostali nekažnjeni.

 Međutim, to nam ne daje pravo da preduzmemo  korake koji mogu uticati na bezbjednost i  dovesti u pitanje dosadašnje postignute rezultate.

POLITIČKI DIREKTOR

Dr  Ilir Capuni

  • 1

    Radio