SliderMN Više

FORCA: Ilir Čapuni poslanik u Skupštini Crne Gore

Prej tvteuta08:59 22 Novembar 2023

Tokom današnjeg zasjedanja Skupštine Crne Gore verifikovaće se poslanički mandat Albanske alijanse Ilir Čapuniju — potpredsjedniku Force i doktoru računarskih nauka iz Ulcinja. Time se nastavlja 15-godišnje autentično predstavljanje Albanaca u Skupštini Crne Gore od strane Force.

Ilir Čapuni (1978) je profesor računarskih nauka u Tirani. Diplomirao je računarske nauke na Prirodno-matematičkom fakultetu u Podgorici, a doktorirao je u Bostonu (SAD) 2012. godine. Bio je osnivač nezavisnog časopisa Kronika na albanskom jeziku sa sjedištem u Ulcinju.

Vršio je funkciju predsjednika SO Ulcinj od 2018. godine do 2021. godine. Tokom tog perioda, Skupština opštine Ulcinj je proglasila Solanu kao park prirode,  svrstala je Bojanu među tihim zonama u opštini,  podignut spomenik žrtvama zemljotresa 1979. godine, a imovina od 250 000 kvadrata na Mavrijanu ostala je u vlasništvu Opštinu Ulcinj.

Potpredsjednik je Force od oktobra 2021. godine.

Aktivan je naučnik u akademiji i industriji uglavnom van zemlje. Strastveni je ljubitelj windsurfa, jedriličarstva i ronjenja na olupinama. Otkrio je, istraživao i dokumentovao olupine italijanskog bojnog broda Regina Margherita, italijanskog minolovca RD 10,  parabrodova Po, Anthipi, Brindisi, Andrassy i Pozsony na podmorju Republike Albanije. Instruktor je tehničkih ronjenja organizacije TDI.  Govori albanski, južnoslovenske jezike i engleski.

 

  • 1

    Radio