KULTURA Više

Filmski festival “Seanema” treći put u Ulcinju

Prej tvteuta16:28 28 Avgust 2017

 

  1. avgust 2017. godine

Ulcinj

Filmski festival “Seanema”  ove godine održava se na više lokacija u ulcinjskom starom gradu od 31. avgusta do 3. septembra. Tema trećeg izdanja festivala je “EXILE” (izgnanstvo), a ciljna grupa su mladi koji se osjećaju kao izgnanici u sopstvenom okruženju, zbog kulturoloških razlika i nemogućnosti da planove i ideje sprovedu u djelo.

Osim nove centralne teme Seanema ove godine mijenja koncept i postaje takmičarski festival na kojem će se prikazani filmovi takmičiti u tri kategorije: najbolji igrani film, najbolji kratkometražni film, a biće dodijeljena i nagrada ulcinjske publike. O festivalskoj nagradi za najbolji igrani film odlučiće stručni žiri koji čine crnogorski reditelj Pavle Simonović, umjetnički direktor „PriFilmFesta“ iz Prištine Fatos Berisha i ulcinjanka Dafina Halili, autorka i članica tima Kosovo 2.0. U kategoriji kratkometražnih filmova žiri će činiti glumac i dobitnik Godišnje nagrade Crnogorskog narodnog pozorišta Mirko Vlahović, mladi crnogorski reditelj Senad Šahmanović i Tomas Auksas, filmski producent, eko aktivista i kreativni direktor globalne multimedijalne kompanije Liberatum.

Među filmovima koji se izdvajaju iz ovogodišnjeg programa Seanema festivala, već prve večeri biće prikazan “Ustav Republike Hrvatske” reditelja Rajka Grlića, u kojem glavnu ulogu igra Nebojša Glogovac. Crnogorsku produkciju predstavljaće “Iskra” reditelja Gojka Berkuljana i “Biser Bojane”, a iz značajne međunarodne selekcije izdvajaju se i srpski film  “Rekvijem za gospođu J” sa Mirjanom Karanović u glavnoj ulozi,  kao i albanski nagrađivani film “Daybreak”. Osim filmskog programa, ovogodišnji festival Seanema biće domaćin brojnim panelima, predavanjima, prezentacijama o kinematografiji, mladima i ekologiji.

Filmski festival Seanema biće otvoren u Starom gradu u Ulcinju u četvrtak 31. avgusta u 20h. Seanema se ove godine održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore uz podršku Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću, Filmskog centra Crne Gore, Opštine Ulcinj i brojnih drugih sponzora, partnera i donatora. Ulaz na sve programe festivala je besplatan.

 

  • 1

    Radio